Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da termik santrali besleyen kömür madeni için yok edilmesi planlanan 600 dönümlük ormanda İkizköy halkı nöbette

Muğla’da Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan maden ocaklarının genişlemesi için 600 dönümlük ormanın ağaçlarının kesilmesi planlanıyor. Maden yüzünden köylerinin bir kısmını kaybeden İkizköy sakinleri, yanı başlarındaki ormanı korumaya ve madenin büyümesine engel olmaya çalışıyor.

Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan maden ocağının ilerleyişi yüzünden 2018’de tarihi köy merkezi (Işıkdere mevkii) boşaltılan İkizköy Mahallesi’nde maden şimdi de köyün etrafındaki ormanlara doğru ilerliyor. Köy merkezindeki evlerinden göçe zorlanan İkizköylüler’in bir kısmı, Akbelen mevkii olarak anılan bölgenin batısına yeni evler kurmuştu. Ancak kömür madeni bu evlerin yanı başındaki ormanları da istiyor. Madenin İkizköy’ün yeni mahallelerini yutmasını ve komşu Çamköy’e doğru ilerlemesini istemeyen köylüler ise ormandaki ağaç kesimini önlemeye çalışıyor. Köylülerin birkaç yıldır santral yönetimine karşı sürdürdüğü mücadele, 22 Nisan Perşembe akşamı, ağaçları kesmek isteyen kişilerin ormana girmesiyle orman nöbetine dönüştü.

Ormanda kesim yapılırsa madenin kısa sürede ilerleyeceğini bilen İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne şikayette bulunup kesimcilerden belge isteyince, kesimin yaklaşık iki hafta içinde planlandığı anlaşıldı. Milas Orman İşletme Müdürlüğü ile görüşen İkizköylüler yaklaşık iki hafta içinde resmi işlemlerin tamamlanıp kesimlerin başlayacağını, orman ortadan kaldırıldıktan sonra arazinin santral yönetimine teslim edileceğini öğrendi. Madenin ilerleyişini durdurmak isteyen İkizköylüler verdikleri dilekçelerle kesim izinlerinin iptalini talep etti ama Milas Orman İşletme Müdürlüğü, mahkeme kararı olmazsa ormanın kesileceğini belirtti.

Yeni yasal girişimlerde bulunmaya hazırlanan İkizköylüler, kesilmek istenen bölgeyi de dikkatle takip etmeyi sürdürüyor.

Kamunun işlettiği kömüre dayalı termik santrallerin 2014’te özelleşmesiyle, Muğla’nın Milas İlçesi sınırlarında kurulu Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri, IC İçtaş ve Limak Holding ortaklığındaki Yeniköy Kemerköy Enerji (YK Enerji) şirketine geçmişti.

Altı gündür ormanı bekliyorlar

22 Nisan 2021 Perşembe akşamı, Akbelen mevkiindeki ormana şantiye kurmak için giren orman kesim işçileri, İkizköylüler’i teyakkuza geçirdi. İşçiler, Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yapmak üzere bölgeye geldiklerini ve iki hafta sonra başlayacak kesim çalışmalarında kullanılacak şantiyeleri kuracaklarını söyledi. İkizköy sakinlerinin kesim için izin belgesi sorması üzerine faaliyetler durdu. Perşembe akşamını ormanlık alanda geçiren işçiler, ertesi gün Milas Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüp bölgeden ayrıldı.

İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü önünde (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

O günden bu yana Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne sık sık başvuran İkizköy sakinleri, kesimi önlemenin yollarını arıyor. Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne kesimin durdurulması için dilekçe veren köylüler, 26 Nisan’da müdürlükle bir de görüşme yaptı. Ormanlık alanın maden alanı olarak ruhsatlandırıldığı ve YK Enerji şirketinin Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurarak tahsis istediği, kesimin zorunlu olduğu ve 15 gün içinde yapılacağı, görüşmede İkizköylüler’e aktarıldı.

2019’da da Akbelen Ormanı’nda kesim yapılması gündeme gelmiş, İkizköy, Karacahisar ve Çamköy halkının tepkileri sonrasında Milas Orman İşletme Müdürlüğü, Akbelen’deki kesimi programından çıkardığını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.