Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla-İkizköy’de linyit madenine karşı orman nöbeti: 740 dönümlük ormanda kesim her an başlayabilir

Muğla-İkizköy sakinleri, köylerinin bir mahallesini yutan linyit madeninin şimdi de köyün kuzeyindeki Akbelen Ormanı’nı yok etmesini önlemeye çalışırken ormanın Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür (linyit) sağlayacak madenlere teslim edilmesine karşı açılan davada henüz yürütmeyi durdurma kararı çıkmadı. Ağaç kesimiyle ilgili tebligat İkizköy Muhtarlığı’na 10 Mayıs’ta ulaşırken Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesimini önlemek için nöbet tutan İkizköy sakinleri, önümüzdeki günlerde ormanda kesim için girişimlerin başlayabileceğini düşünüyor.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy’ün sakinleri, köylerinin bir mahallesini yutan linyit madeninin şimdi de köyün kuzeyindeki Akbelen Ormanı’nı yok etmesini önlemeye çalışıyor. Maden yüzünden İkizköy’ün tarihi merkezi konumunda olan Işıkdere Mahallesi boşaltılmış, İkizköylüler’in bir kısmı başka köylere ve ilçelere, bir kısmı ise köyün diğer mahallelerine göç etmek zorunda kalmıştı. Akbelen Ormanı da linyit madenine katılırsa, göç etmek zorunda kalmış İkizköylüler bir kez daha madenle sınır komşusu olacak.

Maden, İkizköy’ün boşaltılan tarihi merkezi Işıkdere Mahallesi’nin bir kısmını yuttu. (Fotoğraf: Eren Aybars Arpacık)

2019 yılında, Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin Akbelen mevkiinde bulunan ormanı kesmek için damgalaması üzerine bölgedeki gelişmeleri takip etmeye başlayan İkizköy sakinleri, çevredeki köylerin de itirazıyla o dönem kesimi engellemişti. Ancak kesim iki yıl sonra tekrar gündeme geldi.

22 Nisan 2021 tarihinde, kesim işçilerininin kesim sırasında kalacakları barakaları inşa etmek üzere bölgeye gelmesine İkizköy sakinleri tepki gösterdi. Kesim işçileri, tepkiler üzerine ormandan ayrılırken İkizköylüler ise ormandaki kesimi önlemek için nöbet tutmaya başladı.

İkizköy sakinlerinin 22 Nisan’da başlattığı orman nöbeti devam ediyor. (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

Milas Orman İşletme Müdürlüğü’yle görüşen İkizköylüler, Akbelen mevkiindeki 740 dönümlük ormanın, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten ve bu santrallerde kullanılan linyiti civardaki açık ocak madenlerden sağlayan Yeniköy Kemerköy Enerji (YK Enerji) şirketine teslim edileceğini öğrenmişti. Milas Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, 26 Nisan’da İkizköylüler’le yaptıkları bir diğer görüşmede ise ormanlık arazinin teslimine dair yargıdan bir durdurma kararı çıkmadığı takdirde ormandaki ağaçların kesilip arazinin maden çalışmaları için YK Enerji şirketine teslim edileceğini belirtmişti.

İkizköylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü yetkileriyle 26 Nisan’da yaptıkları görüşmeden sonra. (Fotoğraf: Doğu Eroğlu)

Ancak son gelişmeler, Akbelen Ormanı için nöbet tutmayı sürdüren İkizköy sakinlerinin tedirginliğini artırdı.

İkizköylüler’in ve bölgedeki linyit madenleri ile termik santrallerden etkilenen diğer köylerden vatandaşların katılımıyla kurulan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, 7 Mayıs tarihinde, Akbelen’deki orman için Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından verilen açık işletme izninin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkeme, dilekçedeki bazı hususların aydınlatılması için dernekten ek açıklama isteyip yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar vermediği için İkizköylüler henüz yargıdan bir durdurma kararı çıkartamadı. Bugün (17 Mayıs) Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne ek açıklama yollayan dernek, mahkemenin kesimi durdurma talebine vereceği cevabı beklemeye koyuldu.

İkizköylüler mahkeme kararını beklerken Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Kayadere Orman İşletme Şefliği’nden, İkizköy Muhtarlığı’na kesim tebligatının ulaştığı belirtildi. Tebligatta, “Akbelen mevkiinde ormanlık alanda bulunan 137 nolu bölmede üretim işleri (kesme, sürütme, yükleme, nakliyat ve istifleme) yapılacaktır. Bu sahaların giriş ve çıkışlarına uyarı ve tehlike levhaları asılmıştır. Üretim çalışmaları esnasında şartnameler gereği, çalışanlar dışında bu alanlara girilip çıkılması, yaklaşılması ve çalışma alanının etrafında dolaşılması tehlikeli ve yasaktır” ifadeleri yer aldı.

Medyascope’a konuşan İkizköylüler, ormandaki nöbeti sürdürdüklerini ve Akbelen mevkiinde henüz bir kesim hazırlığı olmadığını aktarıyor. Fakat İkizköylüler, tebligatın muhtarlığa ulaşmasıyla önümüzdeki günlerde ormanda kesim için girişimlerin başlayabileceğini düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.