Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevlerinin fatura isyanı: “Bir cami hocasının bir ay maaşını vermeseler minareyi yıkarlar”

Cemevlerinin fatura isyanı giderek büyüyor. Özellikle yeni yılla birlikte gelen zamlar neticesinde pek çok cemevi fahiş elektrik ve doğalgaz faturaları ile karşı karşıya. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmediği için faturaları devlet tarafından karşılanmıyor. Ankara’da bulunan Serçeşme Cemevi’nin görevlileri, ortada büyük bir haksızlık olduğunu ve eşitlik talep ettiklerini dile getirdi.

Haber & Kurgu: Okan Yücel
Kamera: Furkan Erdem

“Ekonomik koşulları sınırlı bir kitleyiz”

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bulunan Serçeşme Cemevi, fatura ödeme kaygısı yaşamıyor çünkü faturaları Yenimahalle Belediyesi tarafından karşılanıyor. Serçeşme Cemevi yöneticisi ve Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Emel Sungur, faturalarını ödemeyeceğini beyan eden cemevlerinin protestosunu desteklediklerini belirtti: “Biz inanç olarak herkesin karşılaması koşuluyla kendi ihtiyaçlarımızı karşılarız. Zaten ekonomik koşulları sınırlı olan bir kitleyiz. Demokratik taleplerimizin arkasındayız.”

“Bizim devletle değil hükümetlerle sıkıntımız var”

Camilere sağlanan kolaylığın diğer ibadet yerlerine de sağlanması ve cemevlerinin de ibadethane olarak tanınması gerektiğini vurgulayan Serçeşme Cemevi Dedesi Cemalettin Şenol, “Bizim devletle değil hükümetlerle sıkıntımız var. Hükümetlerin Aleviler’e bakış açısı yanlı şekilde devam ediyor” dedi.

“Bir cami hocasının bir ay maaşını vermeseler minareyi yıkarlar”

Serçeşme Cemevi Zakiri Medet Sönmez de cemevlerinin fatura isyanına destek verdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Faturaları ödeyemiyorum diyen haklıdır, cebimde para yoksa ödeyemem. Bir cami hocasının bir ay maaşını vermeseler minareyi yıkarlar. Burayı ibadethane olarak kabul edip bizi bize bırakacaklar.”

“İdare edenlerin oy potansiyeli değiliz”

Pîrî Baba Ocağı Dedesi Celal Güler ise meselenin siyasi boyutuna dikkat çekerek her koşulda ibadetlerine devam edeceklerini söyledi: “İdare edenlerin oy potansiyeli olmadığımız için bu uygulamalarla karşı karşıyayız. Elektriğimiz olmasa da lambayla, mumla idare ederiz ve ibadetimizi yaparız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.