Elektrik fiyatlarına yapılan zamlar oksijen cihazı kullananların yaşam hakkını tehdit ediyor. Kronik solunum yetmezliği olan hastaların oksijen tedavisinde kullandığı cihazların aylık elektrik sarfiyatı 144-230 kilovatı buluyor. Hastaların artan faturaları ödemekte zorlandığını açıklayan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) yetkilileri, tedavilerin aksamaması için bu cihazların harcadığı elektriğin faturadan düşürülmesini istedi.
AKP’nin kanun teklifiyle elektrik faturalarında yeni yılda kademeli tarifeye geçilmesi yasalaşmış, aylık 150 kilovatsaate kadar kullanım yüzde 50, üstü ise yüzde 127 zamlı olarak hesaplanmaya başlamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı karar ile alt sınır şubat ayında 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıldı. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), elektrik zammıyla kronik solunum yetmezliği nedeniyle uzun süreli oksijen tedavisi alan hastaların mağdur edildiğine dikkat çekti.
Kronik solunum yetmezliği olan binlerce KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastasının oksijen tedavisi için elektrikle çalışan oksijen konsantratörü adı verilen cihazlar kullandığını hatırlatan TÜSAD yetkilileri “Bu cihazların günlük en az 16 saat kullanılması gerekiyor. Bu da en az elektrik sarfiyatı olan beş farklı cihazın saatlik elektrik sarfiyatının 300-480 vat arasında değişiyor. Bu cihazlardan kaynaklı elektrik sarfiyatı 150 kilovatın üzerine çıkıyor, bu da hastaların fiyat artışından olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor” dedi.
“Hayati sonuçları olur”
Elektrik fiyatlarındaki artışın hastaları zor durumda bıraktığına dikkat çeken yetkililer, zamların bu maliyetleri karşılayamayan binlerce hastanın tedavisinin aksamasına yol açabileceği konusunda uyardı. Hastaların düzenli olarak bu cihazları kullanmak zorunda olduklarının unutulmaması gerektiğinin altını çizen solunum hekimleri, yetkilileri acil harekete geçmeye çağırdı. Tedavi için harcanan kısmın faturalardan düşürülmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen hekimler, bu tip hastalarda tedavinin aksamasının hayati sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
“4 milyon hastanın en az 600 bini evde cihaza bağlı”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre solunum sistemi hastalıkları, Türkiye’de dolaşım sistemi hastalıklarından (%36.8) ve tümörlerden (%18.4) sonra en sık görülen üçüncü ölüm nedeni oldu. Türkiye’de tüm ölümler içinde solunum hastalıklarına bağlı ölümlerin payı, 2010 yılında yüzde 8,3 iken son yıllarda bu oran artarak 2019 yılında yüzde 12,9’a ulaştı. Türk Toraks Derneği’nin “Gold 2021 Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Raporu’na ilişkin incelemelerine göre KOAH ve bronşektaziye bağlı ölümler tüm ölümlerin yüzde 5,4’ünü oluşturuyor. Türkiye’de 40 yaş üzeri nüfusun yüzde 40’ında KOAH hastalığına rastlanırken bu hastaların yüzde 15’e yakın kısmı solunum cihazına bağlı yaşıyor.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, konuya ilişkin Meclis’e verdiği soru önergesinde Türk Toraks Derneği’nin verilerine dayanarak dört milyon solunum hastasının en az 600 bininin evde cihazlara bağlı olarak yaşadığını açıklamıştı.