Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir tarihinin en büyük yatırımlı projesi Buca Metrosu’nun temeli atıldı

İzmir’de şehir tarihinin en yüksek maliyetli projesi olan Buca Metrosu’nun temeli Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla atıldı. Maliyeti 765 milyon euro olan metro hattı 13,5 kilometre uzunluğunda olacak. Finansmanı, iktidarın desteği olmadan oluşturulan hattın dört yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 

Hat, Üçyol ve Buca arasındaki sekiz istasyondan oluşacak.

Kılıçdaroğlu’ndan Ankara’ya mesaj

Temel atma töreninde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine elektrik fiyatlarına yapılan zammı eleştirerek başladı: 

Ankara’ya mesaj göndereyim, yakında toplayacaksın Bakanlar Kurulu’nu, elektrik zamlarını geri al. Yüzde 127 zam yakışmıyor. Her şeyin bedava olacak, vatandaşa gelince yüzde 127 zam. Geriye almasını istiyorum. Siz güzel bir Türkiye’de yaşayacaksınız, özgürlüğü yeniden tadacaksınız. Bu ülkenin her ilinde herkes huzur içinde gezecek. Barışı, özgürlüğü, birlikte yaşamayı getireceğiz. Kimseyi inancı, kimliği, yaşam tarzı dolayısıyla eleştirmeyeceğiz. 84 milyonun kucaklaştığı güzel Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz.” 

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1493257387834236935

Seçim göndermesi

Gençlerimiz için, kadınlar için çalışacağız” diyen Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine, “Halktan topladığımız her kuruşun hesabını halka vereceğiz. Beraber güzel Türkiye’yi inşa etmek zorundasınız. İzmir milletvekili olmaktan, İzmirliler’e hizmet etmekten gurur duyuyorum. Belediye başkanlarımız bütün aksaklıklara rağmen yatırımlarını yapıyor. Belediye başkanlarımız halk için çalışıyor ve halka hesap veriyor. Bu yatırımı gerçekleştiren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Hep beraber inşallah dört yıl sonra yine geleceğiz ve kurdeleyi keseceğiz. Hiç endişe etmeyin. Sabırla bekleyin, derslerini vereceğiz. Bir daha gelmemek üzere demokratik yollarla bunları göndereceğiz” diyerek devam etti.

Törene binlerce kişi katıldı.

Çamlıkule-İzmir Körfezi arası 15 dakika olacak

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise projenin detaylarını şöyle anlattı:

Buca Metrosu her gün İzmir nüfusunun 10’da 1’ini taşıyacak. Günde 10 İzmirli’den biri, yani 400 bin İzmirli bu hattı kullanacak. Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Metro, ulaşımın en yoğun olduğu saatlerde 90 saniyede bir hareket edecek. Hat üzerinde her biri altı vagondan oluşan tam 20 tren seti çalışacak. Bu devasa yatırımı tümüyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkânlarıyla yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uluslararası kredi notu 3A. Yani en yüksek düzeyde. Bu güçlü finansal yapı ve yüksek kredi notu sayesinde Buca Metrosu için 490 milyon euroluk uluslararası yatırım kredisi temin ettik. Bu krediyi dört sene anapara geri ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.