Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akyaka Afet Gönüllüleri: “Sivil inisiyatiflerin en büyük gücü tanışıklıklar üzerinden oluşan güven”

Geçtiğimiz yıl yaşanan Marmaris yangınlarında bir aya gelerek yangına müdahale eden Akyaka Afet Gönüllüleri, deneyimlerini raporlaştırdı. Yaşam alanlarını orman yangınlarına karşı güçlendirmek isteyen sivil inisiyatiflerin süreçlerini kolaylaştırmak için hazırlanan rapora göre, afet etrafında bir araya gelen sivil inisiyatiflerin en büyük gücü tanışıklıklar üzerinden oluşan güven.

Marmaris’te, 27 Temmuz 2021 tarihinde yaşanan yangınlar kısa sürede afete dönüştü. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak tarihe geçen süreçte, The European Forest Fire Information System (EFFIS) verilerine göre yıllık orman yangınları ortalamasının yüzde 755’i üzerinde bir alan, 10 günde yandı. Bu süreçte bir araya gelerek yangın ve yangın sonrası süreçlere müdahale eden Akyaka Afet Gönüllüleri, sivil inisiyatifin oluşmasını sağlayan temel faktörleri inceleyerek farklı bölgelerde uygulanabilecek bir yol haritası yaptıklarını duyurdu. Raporda çalışmanın amacı “Bu rapor, bölgedeki iki Jandarma Karakolu, 32 mahalli yerleşimi, yaklaşık bin kişilik gönüllü ekibini ve toplam 35 tırlık bağış lojistiğini kapsayan sivil inisiyatifin oluşmasını sağlayan temel faktörleri inceleyerek farklı bölgelerde uygulanabilecek bir el kitabı geliştirmeyi hedeflemektedir” sözleriyle açıklandı.

Yangınlardaki en kritik öğrenimin; en etkin müdahalenin yangının başlamasını önleyici faaliyetler ile yangın çıktıktan sonra ilk 30 dakikada yapılacak çalışmalar olduğuna dikkat çekilen raporda sivil inisiyatiflerin en büyük gücünün tanışıklıklar üzerinden oluşan güven olduğu şöyle vurgulandı:

“Afet etrafında bir araya gelen sivil inisiyatiflerin en büyük gücünün tanışıklıklar üzerinden oluşan güven olduğunu anladık. Ormana sınır mahallelerde yaşayan yerel halkın bilgi ve birikimlerini, kolluk kuvvetleri ve kamu kuruluşları arasında bir tanışıklık, güven ve bilgi köprüsü oluşturarak birlikte hareket eden bir yapı geliştirmekte kullandık. Sahada geliştirdiğimiz bu güven ağı sayesinde Türkiye genelinde konuya vakıf uzmanların birikimlerinin ve duyarlı vatandaşların ayni yardımlarının efektif bir şekilde doğru noktalara yönlendirilmesinde kritik bir rol aldık.”

Tanışıklık ve güven ortamının mahallede oluşabilmesi için geniş katılımlı topluluk buluşmaları organize ederek, dezenformasyon ve bilgi kirliliğinin yaratabileceği gerginliklerin önüne geçmek ve mahalledeki yetkinlikleri ve kaynakları en doğru şekilde mobilize edecek ilişkilerin kurulmasını sağlamak en önemli hazırlık ve planlama faaliyeti olarak ortaya çıkmaktadır. Jandarma komutanlığıyla birlikte hareket eden bir sivil inisiyatif olmamız bu ilişkileri hızlı bir şekilde kurmak için gereken meşrutiyeti sağladığını gözlemledik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.