Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’siz masayı Kürtler’e sorduk: “Seçim yaklaşınca kardeşiz, bitince teröristiz” 

Kamera ve kurgu: Ayşegül Karagöz

Muhalefet nihayet beklenen “büyük resim”i geçen hafta cumartesi günü (12 Şubat) verebildi. Fakat altı muhalefet liderinin toplandığı masada, son seçimde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üçüncü en büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yoktu. Ayşegül Karagöz ile Kürtler’in yoğun yaşadığı İstanbul-Esenyurt’a gittik, HDP’nin “büyük resim”de yer almamasını sorduk. Kürtler o masada HDP’nin olmamasına öfkeli.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri, 12 Şubat Cumartesi akşamı Ankara-Ahlatlıbel’de yemekte buluştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle bir araya gelen liderler, ilk kez ortak fotoğraf verdi. Liderlerin birlikte verdiği fotoğrafta HDP yoktu. Kürtler’in yoğun yaşadığı Esenyurt’ta HDP’nin masada olmamasını sorduk.

“Seçim yaklaşınca kardeşiz, seçim bitince teröristiz” 

Esenyurt’ta konuştuğumuz vatandaşlar, 31 Mart 2019 yerel seçimlerini hatırlatıyor. CHP’nin özellikle İstanbul’u Kürtler olmadan kazanamayacağını söyleyen vatandaşlar, HDP’nin bundan sonra yoluna tek başına devam etmesi gerektiğini düşünüyor ve “Seçim yaklaşınca kardeşiz, seçim bitince teröristiz” diyor.

“HDP bu ülkenin dengesidir” 

Esenyurt, İstanbul’un en yüksek nüfusuna sahip ilçesi. Resmî rakamlara göre Esenyurt’ta 977 bin 489 kişi yaşıyor ancak bu rakamın göçmenlerle birlikte 1 milyonu aştığı söyleniyor. Altı muhalefet liderinin buluşmasını umut verici bulanların yanı sıra, HDP’nin İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den daha fazla oy almasına rağmen masaya davet edilmemesini eleştirenler de var.

Roj Girasun: “Seçmen davranışı anlık cevaplar verebiliyor”

Medyascope yorumcusu ve yazarı, Rawest Araştırma’dan Roj Girasun’a, HDP’nin “büyük resim”de yer almamasının anlamını sorduk. Girasun, Kürt seçmenin tepkisinin normal olduğunu ancak siyasi partilerin aldığı kararın seçimlerde etkili olacağını söylüyor:

“Seçmen davranışı anlık cevaplar verebiliyor ancak günün sonunda siyasal tercihlere bunun yansıması partilerin aldıkları karar ile seçmenin daha rasyonel tercihler arasında yapacağı bir seçim ile olacak. Bugün böyle tepkiler gelmesi normal ancak bunun seçimlere yansımasıyla ilgili konuşmak için erken.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.