Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Aliağa’da gemi söküm işçilerinin eylemi dokuzuncu gününde: “Patronlar servetlerine servet katarken ben sefalet çekiyorum”

Türkiye ve dünyanın en büyük gemi söküm merkezlerinden İzmir-Aliağa’da 22 firmada çalışan yaklaşık iki bin işçinin ağır koşullarda düşük ücretlerle çalıştıkları gerekçesiyle başlattıkları eylem dokuzuncu gününde. Medyascope’a konuşan işçiler, haklarını alana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı.

“Patronlar, ‘isteyen çıkışını alabilir’ dedi”

İzmir-Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde yaklaşık iki bin işçi, 11 Şubat’tan bu yana eylemde.

Gemi söküm sektöründe ilk kez böyle bir grev yaşandığına dikkat çeken işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Ağır çalışma koşullarına dikkat çeken işçiler, “Yüzde 40 ile 47 arasında zam verdiler. Yöneticilere taleplerimizi ilettik. Her şeye yüzde 150 oranında zam geldi. Patronlar taleplerimizi kabul etmedi, ‘isteyen çıkışını alabilir’ dedi. O nedenle dokuz gündür eylemdeyiz. Biz bu saatten sonra taleplerimizin karşılanması dışında bir şey kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“Emekliliğimde yaşayabileceğim bir para kazanmak istiyorum”

Medyascope‘a konuşan başka bir işçi ise “Benim sigortamı asgari ücretten yatırma. Emekliliğimde yaşayabileceğim bir para kazanmak istiyorum. Yaşam kalitesi gittikçe zorlaşıyor. Biz bu kadar zor şartlarda yaşarken bu gemi söküm patronları bizi duymuyor. Neden onlar servetlerine servet katarken ben burada sefalet çekiyorum?” dedi.

“İşçiler asbest altında koruma ekipmanı olmadan çalışıyor”

İşçilerin avukatlarından Ali Ekin ise eylemlerin sebeplerini şöyle açıkladı:

Burada 22 ayrı firma var, her firmada farklı farklı usulsüzlükler yaşanıyor. Bazı şirketlerde sadece denetimlerde gerekli ekipmanlar sağlanıyor, bazılarında ise hiç sağlanmıyor. İşçiler asbest altında çalışıyor. Koruma ekipmanları olmadan çalışıyor. Zam talepleri karşılanmıyor. Sigorta primlerinin yatırılmasını istiyorlar. Ancak geldiğimiz aşamada patronlar bu talepleri kabul etmediler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.