Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da “Kocam polis, ceza almam” diyerek hekime saldıran Feray Y. tutuklandı

İlaç yazdırmak için Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Feray Y., nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin’i görevi başındayken darp etti ve eşinin polis olduğunu söyleyerek tehdit etti. Saldırgan, ilk aşamada ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Ankara Valiliği, kamuoyundan gelen tepki üzerine soruşturma başlattığını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise akşam saatlerinde sosyal medyadan açıklamada bulunarak Feray Y.’nin tutuklandığını duyurdu.

Hastane kaynaklarından edinilen bilgilere göre saldırgan Feray Y., nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin’e saldırarak darp etti. Doktorun nefes almasını engelleyen ve başından darp eden saldırgan, eşinin polis olduğunu ve ceza almayacağını savunarak doktoru tehdit etti. Olaydan sonra gözaltına alınan Feray Y., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından Ankara Valiliği şüpheli hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Akşam saatlerinde ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca attığı tweette, şüpheli Feray Y.’nin tutuklandığı bilgisini paylaştı.

Durumu takip ediliyor

Medyascope’a konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, şiddete maruz bırakılan Dr. Ebru Ergin’in sağlık durumuna ilişkin şunları söyledi:

“Hekim arkadaşımız kendisini çok kötü hissediyor. Beyin cerrahisi, arkadaşımızın durumunu tekrarlayan tomografilerle takip ediyor. Yaygın vücut ağrıları var, eklem fonksiyonları ağrılı ve kısıtlı. Morali çok bozuk ve olayın şokunu atlatabilmiş değil. Çünkü failin yaptığı eylem doktor hanımı savurarak üzerine oturmak, olağanüstü bir saldırı. Basit bir yaralamanın üzerinde bir durum, fiziki ve sözel şiddet yanında bir de tehdit söz konusu. Saldırgan eşinin polis olduğunu ve kendisine herhangi bir ceza verilemeyeceğini söylemiş.”

“Faillerin serbest bırakılması kaygı sebebi”

Şiddet olaylarından ötürü hekimlerin artık işlerini yapamaz duruma getirildiğine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Medyascope’a şu değerlendirmede bulundu:

Sağlık sisteminin diğer bütün sorunlarının üzerine bir de sağlıkta şiddeti eklediğinizde ortaya tam bir keşmekeş çıkıyor. Hekimleri umutsuzluğa sürükleyip mesleklerinden soğutuyorlar fakat en önemli kaygı sebebi, daha sonra faillere neredeyse hiçbir şey yapılmaması. Faillerin ifadesi alınıyor ve serbest bırakılıyor. Takip ettiğim kadarıyla bu kişi de serbest bırakıldı.” 

Murat Emir

“Yetkililer ‘üzülmek’ten fazlasını yapmalı”

Caydırıcı önlemler alınmadığı takdirde olayların tekrarlayacağını vurgulayan Emir sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Faillerin ifadeden sonra serbest bırakılması ve Sağlık Bakanı’nın sadece bir tweet ile yetinmesi sağlık çalışanlarında hayal kırıklığına neden oluyor. Caydırıcı önlemlerin olmasını bekliyoruz. Hem alanı yakından takip eden hem de 20 yılın üzerinde hekimlik yapmış birisi olarak arkadaşlarımda bu hayal kırıklığına çok net görüyorum. Caydırıcı önlemler alınmadığında sağlıkta şiddet olaylarının giderek arttığını hep birlikte deneyimliyoruz. Şiddet olayları yaşandığında hepimiz üzülüyoruz fakat başta Sağlık Bakanı olmak üzere konuyla ilgili yetkililerin üzülmekten daha fazlasını yapmaları görevlerinin bir gereği. Adliyenin ve savcılığın tutumu ve yasaların buna göre düzenlenmesi şart. Uygulamadan gelen hataların yanında yasal boşluk da var.”

Saldırısız gün geçmiyor

Kendisini savcı olarak tanıtan bir saldırgan iki gün önce Şırnak Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görevli bir hekimi darp etmiş, ardından tehdit etmişti. Savcı olduğunu söyleyen saldırgana ilişkin suç duyurusunda bulunan Şırnak Tabip Odası hekimleri adına açıklama yapan Dr. Ferhat Kaya “Tehdit ve baskının her gecen gün arttığı işyerlerimizde ruhsal çöküntü içerisindeyiz. Hekime şiddet olduğunda şikayette bulunduğumuz ve adalet için başvurduğumuz kurumun, yani savcının bu olayın içinde olması sağlıkta şiddettin geldiği nokta açısından çok daha fazla endişelendirmiştir” demişti.

Yaklaşık 21 saat önce Şanlıurfa Tabip Odası tarafından yapılan açıklamaya göre Karaköprü 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde muayene olan bir saldırgan ise hemşirelere hakaret etti, aynı günün akşamı da doktorun telefonuna ulaşarak arayıp telefonda küfür ve hakaretler etmeye devam edip şiddeti sürdürdü.

Sağlık Bakanı yine tweet attı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına yönelik son üç günde yaşanan şiddet olaylarında, kamuoyunda tepkiye yol açan olaylar için tweet attı, gündeme gelmeyen şiddet olayları içinse tweet atmadı. Kamuoyu tepkisini, “Sağlık çalışanlarının hakları ve sağlıkta şiddet olaylarının tüm toplum kesimlerinde duyarlılık konusu olmasından hepimiz mutluyuzBu duyarlılık, sorunların önemi konusunda hepimizin birleştiğini, çözümün ortak iradeyi yansıtacağını gösteriyor” sözleriyle değerlendiren Koca 19 Şubat’ta “Çalışıyoruz. Kaybedecek zaman yok!” tweeti atmıştı. Bakan Koca Dr. Ebru Ergin için ise şu tweeti attı:

“Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde nörolog bir arkadaşımız, görevinin gereği bir davranışı üzerine insanlık dışı şiddete maruz kalmıştır. Sağlık hizmeti verenleri koruyacak yasal düzenlemeler yakın. Şiddet suçlularını gözümüz uzun süreler görmeyecek. Yerleri hapistir.”

AYM: “Sağlık çalışanlarına şiddet suçunda ceza artırımı anayasaya aykırı değil”

Anayasa Mahkemesi (AYM), özel sağlık kurumlarında çalışan sağlık personeline yönelik şiddet olaylarında verilen cezaların yarı oranında artırılmasının anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönündeki başvuruyu geri çevirdi ve uygulamanın anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü (23 Şubat) sayısında yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi’nin web sayfasında konuya ilişkin yapılan bilgilendirme notunda, şu görüşlere yer verildi: “Kamu görevlilerine karşı işlenen tehdit ve hakaret suçlarından farklı olarak sağlık çalışanı olan kamu görevlilerine karşı işlenen tehdit ve hakaret suçlarında yarı oranında bir artırım yapılmasını ve anılan suçlardan verilen cezalarda erteleme hükümlerinin uygulanmamasını öngörmektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.