Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden TBB Başkanı Erinç Sağkan’a ziyaret 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan akademisyenler, akademik özgürlük için yürüttükleri hukuki mücadelede ve yeni bir yükseköğretim kanunu hazırlanması konusunda TBB’den destek istedi. 

Haber: Özgecan Özgenç
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini temsilen Prof. Dr. Lale Akarun, Prof. Dr. Mine Eder, Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Doç. Dr. Ahmet Ersoy, Doç. Dr. Özgün Konca, mezunları temsilen Bülent Üner ve akademisyenlerin avukatı Fırat Kuyurtar’dan oluşan bir grup, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. 

Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri, üniversite özerkliğini hedef alan uygulamalara karşı açtıkları idari davaları paylaştı ve mücadelenin hukuki boyutu için TBB’den destek istedi. Avukat Fırat Kuyurtar, şimdiye kadar 11 idari dava açtıklarını, iki yeni dava açmaya hazırlandıklarını ve henüz hiçbirinin sonuçlanmadığını söyledi. Bunların yanı sıra, rektörlük tarafından Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerine yönelik açılan 500’den fazla disiplin soruşturması ve 150’nin üzerinde davanın sürdüğü paylaşıldı. 

“Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan darbe, Türkiye’nin demokrasi sorununun parçası”

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan akademisyenler adına Prof. Dr. Lale Akarun, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki demokratik yönetişim sisteminin darbe aldığını ve bu darbenin Türkiye’deki demokrasi sorununun parçası olduğunu belirtti. Boğaziçi Üniversitesi’nin liyakat hassasiyetine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, “paraşütle öğretim üyeleri gönderilmesine” tepki gösterdi.

Prof. Dr. Mine Eder, yetkilerin kötüye kullanıldığını, akademisyenlere ve öğrencilere açılan davalarla kriminalize edildiklerini ve bunun bir tasfiye stratejisi olarak kullanıldığını söyledi. Doç. Dr. Ahmet Ersoy ise yürüttükleri mücadelenin yanı sıra yalnızca Boğaziçi Üniversitesi’ni değil, bütün yüksek öğretimin geleceğini tayin edebilecek bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

TBB’den hukuki destek talebi

Üniversitelerde gerçekleşen hukuksuz uygulamalara karşı, bir yılı aşkın süredir yürütülen mücadele için, TBB’den destek istenen üç temel konu şu şekilde sıralandı: 

“Boğaziçi Üniversitesi’nin, üniversite özerkliğine olduğu kadar, mevcut yasalara da aykırı uygulamalara karşı açtıkları davalarda destek.”

“Hukuksuz ve altyapısız şekilde kurulan hukuk fakültesi ile hukuk eğitiminin düşürüldüğü durumu gündeme getirmek.”

“Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kaldırılarak üniversitenin bilimsel, mali, idari ve istihdam özerkliğini sağlayacak şekilde yeni bir yüksek öğretim kanunu hazırlanmasında öncü rol oynamak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.