Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moda Sahnesi’ne elektrik faturasını ödemesi için tanınan süre doluyor – Yönetmen Kemal Aydoğan: “Tek çözüm zamların çekilmesi”

Elektrikte kademeli tarife uygulaması ve yüzde 125’lik zam, ticarethane olarak tarifelendirilen özel tiyatroları ekonomik olarak zor durumda bıraktı. İstanbul-Kadıköy’deki Moda Sahnesi ocak ayında gelen yaklaşık 20 bin liralık elektrik faturasını ödememe kararı almıştı. 18 Şubat 2022’de gelen ikinci ihtara göre, Moda Sahnesi’ne faturanın ödenmesi için tanınan süre dolmak üzere. Elektriğinin her an kesilmesi beklenen Moda Sahnesi’nden yönetmen Kemal Aydoğan ile son gelişmeler hakkında konuştuk. 

moda

Elektrikte kademeli tarife uygulamasına geçilmesi ve yüzde 125’lik zammın ardından gelen yüksek faturalara siyasiler, vatandaşlar ve esnaf tepki göstermeye devam ediyor. Zamlara itiraz edenler arasında tiyatro salonları da var. 

Moda Sahnesi, yaklaşık 19 ay kapalı kalan tiyatro salonlarının pek çoğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği destekten kriterleri karşılamadığı gerekçesiyle yararlanamamıştı.

Önceki aylarda yaklaşık 7 bin lira elektrik faturası gelen Moda Sahnesi’ne zamlardan sonra yaklaşık 20 bin liralık fatura kesildi. Moda Sahnesi geçen günlerde bu faturayı ödemeyeceklerini sosyal medya hesabından duyurmuş ve bu kararın gerekçesini Medyascope’a anlatmıştı

Moda Sahnesi zamlı elektrik faturasını ödememekte kararlı 

Moda Sahnesi’ne 18 Şubat 2022’de gelen ikinci ihtarda elektrik faturasını ödemek için beş iş günü süreleri olduğu belirtildi. Bugün (23 Şubat) ya da yarın (24 Şubat) verilen süre tamamlandığı için Moda Sahnesi’nin elektriğinin kesilmesi bekleniyor.

Moda Sahnesi’nin elektrik faturasını ödememe kararının devam ettiğini söyleyen yönetmen Kemal Aydoğan, “Çünkü ödeyemiyoruz. Böyle bir paramız ve bütçemiz yok. Bize elektrik sağlayanların bu zamları geri çekmesi gerekiyor. Tek çözüm bu gibi duruyor. Meslektaşlarımızdan ve izleyicilerimizden destek var. Bu tavrı sürdürmemizde arkamızda olacaklarını söyleyenler var. Hatta faturanın ödenmesine destek olalım diyenler oldu” dedi. 

Bazı tiyatroların ve sanat merkezlerinin de destek açıklamalarında bulunduğunu anlatan Aydoğan, “Tiyatro örgütlerinden henüz ses yok, herhalde elektriğimizin kesilmesini bekliyorlar. Kesilince harekete geçerler sanıyorum, bu iyi niyetli bir dilek olabilir tabii. Bildiğim kadarıyla faturasını ödememe kararı alan başka bir tiyatro yok, en azından deklare etmediler” diye konuştu.  

Oyunlar devam edecek

Sahnenin elektriğinin kesilmesi ile ilgili endişeli olduklarını dile getiren Aydoğan, şöyle devam etti: “Bu durum faaliyetimizi kesintiye uğratacak, en azından vasıf olarak niteliği düşürecektir. Fakat oyunlara tabii ki devam edeceğiz, hiç durmayacağız. Seyircilerimizden de bu konuda hem destek hem de anlayış bekleyeceğiz. Kültür sanat kurumlarına zamla birlikte gelen bu müdahalenin, özel tiyatroların içine düştüğü krizin, yapısal kriz olduğu anlaşılan bu krizin görünür kılınmasını da sağlayacağını düşünüyoruz bu eylemimizin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.