Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna krizinde propaganda savaşı – Eliot Higgings: “Eski nesil sahte görüntülere inanmaya daha fazla eğilimli”

Açık kaynak araştırmacıları, Rusya devlet kanalı tarafından yayınlanan sabotaj görüntülerinin sahte olduğunu ve görüntülerin 2010 yılının Nisan ayında Finlandiya’daki bir askeri tatbikata ait olduğunu belirtti. Doğrulama platformu Bellingcat’in kurucusu Eliot Higgings, Ruslar’ın propaganda amacıyla oluşturulan sahte görüntülere inanma eğilimi taşıdığını ve bunun özellikle eski nesil için geçerli olduğunu söyledi.

Rusya ve Ukrayna arasında gerilim tırmandıkça propaganda savaşı da kızışıyor.

Rusya devlet televizyonu, Ukraynalı bir sabotajcıya ait olduğunu iddia ettiği bazı görüntüler yayınladı. Görüntülerdeki kişinin ayrılıkçıların elindeki Horlivka kasabasında yerel bir klor fabrikasını havaya uçurmak için görevli olduğu ileri sürüldü.

Rus devlet televizyonu ayrıca, iki casusun öldürüldüğünü iddia etti.

Ukrayna istihbarat servisi videoyu 2014 yılında Kırım’ın ilhakından ve MH17 yolcu uçağının düşürülmesinden bu yana Ukrayna’da aktif olarak çalışan Rusya’nın askeri casus teşkilatı GRU’nun yaptığına inanıyor.

Açık kaynak araştırmacıları ise görüntülerin sahte ve on yıldan eski olduğunu açıkladı.

Görüntüler, 2010 yılının Nisan ayında Finlandiya’da düzenlenen bir askeri tatbikata ait.

Bellingcat’in kurucusu Eliot Higgings, bu tür görüntülerin, eski nesiller üzerinde hâlâ etkili olduğunu söyledi.

Eliot Higgings

Higgings: “Bu gerçekten aptalca ve tembelce”

The Guardian’a konuşan Higgings, “Rusya bunu uzun zamandır yapıyor. Şaşırtıcı olan, bunu yapmakta daha iyi olmamaları. Bazı yönlerden daha da kötüleştiler. Bunlar, gerçekten aptalca ve tembelce” dedi.

Uluslararası çapta izleyicilerin çoğunun Kremlin’in dezenformasyonuna karşı savunmasız olduğuna dikkat çeken Higgings, Ruslar’ın devlet propagandası amacıyla “teatral olarak” oluşturulan sahte görüntülere inanma eğilimi taşıdığını ve bunun özellikle eski nesil için geçerli olduğunu söyledi.

Geçen hafta boyunca Rusya, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba’nın “sahte üretim fabrikası” olarak isimlendirdiği yerden çok sayıda sahte hikaye yayınladı. Bunların arasında Ukrayna’nın ayrılıkçı yerleşim bölgelerine saldırmayı planladığı, pazartesi günü sınırdan zırhlı araçlar ve sabotajcılar geçirdiği iddiaları da yer aldı.

Higgins, üretilen sahte hikayelerin amacının, işgal için meşru bir zemin yaratmak olduğuna dikkat çekti. Bu stratejinin bir parçası olarak Rus televizyonu, Doğu Ukrayna’da büyük bir insani krizin ortaya çıktığı yönünde haberler yayınladı ve halkın Ukrayna’nın bombardımanına maruz kaldığını iddia etti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Cenk Narin

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.