Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor: Başkent Kiev dahil birçok şehre füze saldırıları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine bir askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Başta başkent Kiev olmak üzere Odesa, Harkov, Kramatorsk, Berdyansk ve Mariupol’de şiddetli patlamalar yaşandığı gelen son bilgiler arasında. Ukrayna, Rus tanklarının sınırı geçtiğini duyuruyor, bölgede ölüler ve yaralılar var. İşte tüm detaylar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyondan yayımladığı bir duyuru ile Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri bir operasyonun başlatıldığını açıkladı. Putin Ukrayna’nın doğusundaki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakmaları çağrısında bulundu.

Putin, “dökülecek herhangi bir kandan Ukrayna’nın sorumlu olacağını” söyledi. Putin’in bu açıklaması esnasında Birleşik Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Ukrayna krizini toplanmak üzere olağanüstü toplanmıştı.

Putin, Ukrayna’nın doğusunda “özel askeri operasyon” ilan etti.

“İsteyen her Ukrayna vatandaşına silah vereceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların ardından ulusa seslendi. Zelenskiy, Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Askeri eğitime sahip herkesi orduya davet eden Zelenskiy, “İsteyen her Ukraynalı’ya silah vereceğiz” dedi.

Putin’in hem Ukrayna’ya hem de tüm dünyaya savaş ilan ettiğini vurgulayan Zelenskiy, “(Putin) O, ülkemi yıkmak istiyor. Devletimizi ve birlikte inşa ettiğimiz her şeyi yıkmak istiyor” dedi. Rus vatandaşlarına da seslenen Zelenskiy, “Rusya halkının da bir seçim şansı var, vicdanı olan herkes savaşı protesto etmeli” ifadelerini kullandı.

“Rus tankları sınırı geçti”

Ukrayna Sınır Güvenliği, YouTube hesaplarından paylaştığı video ile Rus tanklarının Luhansk’tan sınırı geçtiğini duyurdu.

Açıklamada, “Askeri çatışmalar bu bölgelere doğru devam ediyor. Sınır birlikleri ve Ukrayna silahlı kuvvetleri savunmaya devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

Zelenskiy’nin danışmanı da Reuters haber ajanına verdiği demeçte, şu anda 40’dan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü ve onlarca askerin de yaralandığını söyledi.

Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edildi

Ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildiğini duyuran Zelenskiy, Ukrayna sınır muhafızlarının füze saldırıları düzenlediğini ve ülke genelindeki birçok şehirde patlamaların duyulduğunu söyledi. ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü de söyleyen Zelenskiy, Ukraynalılar’a “evde kal” çağrısında bulundu:

“Güçlüyüz, herkesi yeneceğiz çünkü biz Ukrayna’yız.”

Beyaz Saray’dan da 45 dakika süren Biden-Zelenskiy görüşmesine ilişkin bilgi notu paylaşıldı. Paylaşılan açıklamada Zelenskiy’nin Biden’ı aradığı, Biden’ın Rus askerlerinin saldırısını kınadığı ve ABD’nin Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceği bilgisi yer aldı.

Zelenskiy de tüm dünya liderlerini Putin’e yaptırım uygulamaya davet ettiğini söyledi:

“ABD, AB, Almanya, Polonya ve İngiltere liderleriyle görüştüm. Putin karşıtı bir koalisyon kurulmasını, derhal yaptırım uygulanmasını, Ukrayna’ya savunma ve maddi destek sağlanmasını talep ettim.”

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1496728317969539076?s=20&t=ICZzPgdyZFPpFb3mBB125g

Bölgeden gelen patlama sesleri

Putin’in bu açıklamalarının ardından Ukrayna’nın doğusunda patlama sesleri duyulmaya başlandı. BBC’nin Doğu Avrupa muhabiri Sarah Rainsford sosyal medya hesabından, az önce yüksek bir patlama duyulduğunu yazdı.

CNN muhabiri Matthew Chance’in canlı yayınında da başkent Kiev’deki patlama sesleri duyuldu. BBC’nin Kiev’deki muhabiri Paul Adams da Kiev’de beş ila altı patlama sesi duyulduğunu ve ülkenin başka yerlerinde de patlamalar olduğunu bildirdi.

Yerel basında çıkan haberlere göre Kiev’deki Boryspil Havaalanı yakınında silah sesleri duyulmakta.

“Putin geniş çaplı bir işgal başlattı”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Putin’in Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir işgal başlattığını yazdı. Ukrayna’nın barışçıl kentlerinde de saldırıların devam ettiğini söyleyen Kuleba, “Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı” dedi.

Batılı liderler nasıl tepki verdi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Putin’in açıklamaları sonrasında yayımladığı yazılı açıklamada, tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini belirtti.

Putin’in önceden tasarlanmış bir savaşı seçtiğini söyleyen Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur” dedi. Dünyanın Rusya’yı sorumlu tutacağını bir kez daha vurgulayan Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya kararlı bir şekilde yanıt vereceğini söyledi.

Durumu Beyaz Saray’dan izleyeceğini, sabah erkenden G7 liderleriyle görüşeceğini söyleyen Biden, Rusya’nın karşılaşacağı sorunlar hakkında Amerikan halkına da hitap edecek.

“Birliklerinizi durdurun”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin’e “barışa bir şans verme” çağrısında bulundu.

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya da “Rusya’nın BM büyükelçisi Ukrayna’ya savaş ilan ettiklerini doğruladı” dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı da CNN’de işgal başladığını doğruladı.

“Korkunç saldırıyı şiddetle kınıyorum”

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Putin’in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç ve sebepsiz saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Putin’in “kan dökme ve yıkım yolunu” seçtiğini belirterek İngiltere ve müttefiklerinin kararlı bir şekilde Rusya’ya yanıt vereceklerini söyledi.

“Uluslararası hukukun ihlali”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de NATO müttefiklerinin Rusya’nın operasyonunu değerlendirmek üzere bir araya geleceğini söyledi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ihtiyatsız ve sayısız sivilin hayatının riske atıldığı saldırıyı kınıyorum. Bu, uluslararası hukukun ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, “Fransa, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasını şiddetle kınıyor. Rusya askeri operasyonlarına hemen son vermeli. Fransa, Ukrayna ile dayanışma içinde” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Avrupa’ya savaşa geri gelmesinin sorumlusunun Putin olduğunu vurguladı ve Rusya’nın Avrupa’daki tüm varlıklarını donduracaklarını söyledi.

“Türkiye’yi bizi desteklemeye çağırıyoruz”

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği sosyal medya hesabından başlattığı mesajında Türkiye’yi desteğe şu sözleri ile çağırdı:

“Rusya Federasyonu Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz”

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, bugün Ukrayna’ya düzenlenmesi beklenen tüm seferlerin iptal edildiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşları için açıklamalarda bulundu:

“Ukrayna hava sahası kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz”

“Savaştayız”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, sabah saatlerinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bodnar, “Bölgemizin tarihinde ilk defa nükleer silaha sahip bir devlet başka egemen bir devlete karşı açık bir savaş başlatıyor. Türkiye’nin, boğazları Rus gemilerine kapatmasını istiyoruz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin ardından da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Beştepe’de güvenlik zirvesi toplandı.

Özyeğin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Evren Balta da Moskova dönüşünün hemen ardından Şükran Şençekiçer’in sorularını yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.