Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “FIFA ve UEFA’nın yasakları sonrası Rusya’nın, Dünya Kupası’na katılma ihtimali kalmadı”

Ukrayna’ya saldırmasının ardından Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başladı. Bu yaptırımların bir yansımasını da spor dünyasında görüyoruz. Jonathan Wilson’ın, Sports Illustrated için kaleme aldığı “FIFA, UEFA’s Russia Ban Takes World Cup Off the Table/FIFA ve UEFA’nın yasakları sonrası Rusya’nın, Dünya Kupası’na katılama ihtimali kalmadı” başlıklı yazıyı Medyascope Spor Servisi‘nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

FIFA ve UEFA’nın yasakları sonrası Rusya’nın, Dünya Kupası’na katılama ihtimali kalmadı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçları, kısa sürede küresel futbolun en üst seviyelerine ulaştı. FIFA ve UEFA, pazartesi günü, yeni bir duyuruya kadar Rusya Milli Takımı ve kulüplerinin uluslararası turnuvalardan men edildiğini açıkladı. Bu karar, Rusya’nın önümüzdeki ay Polonya’ya karşı Dünya Kupası play-off’larında oynamayacağı ve Spartak Moskova’nın önümüzdeki hafta Avrupa Ligi’nde RB Leipzig ile karşılaşamayacağı anlamına geliyor.

Açıklamanın pazartesi öğleden sonra yapılacak toplantıdan sonra yapılması bekleniyordu. Öte yandan Rusya’nın karara itiraz etmesi halinde ne olacağı henüz belli değil. Yakın geçmişte yaptırımlara itiraz eden kulüplere, bu sefer durum çok farklı olsa da, temyizleri Spor Tahkim Mahkemesi’nde (CAS) görülene kadar oynamaya devam etmelerine izin verildi.

Bu yaptırımların çoğu, Finansal Fair Play düzenlemelerinin ihlali veya transfer işlemlerindeki usulsüzlükler içindi. Ve Rus takımlarının şimdi yaşadıkları duruma hiç benzememekteydi. 

Spartak Moskova’nın önümüzdeki hafta RB Leipzig’e karşı Avrupa Ligi maçı için Almanya’ya gidip gitmeyeceğini bilmek zor (UEFA’nın aldığı kararla Spartak Moskova direkt olarak elendi). Dahası Polonya, Rusya ile Dünya Kupası elemelerinde mart ayı sonlarında oynanması planlanan maça çıkmayı şimdiden reddettiğini açıkladı. 

FIFA ve UEFA’dan yapılan ortak açıklamada, “Ukrayna’da etkilenen tüm insanlarla tam bir dayanışma içindeyiz. Her iki başkan da Ukrayna’daki durumun önemli ölçüde ve hızla iyileşmesini, futbolun yeniden insanlar arasında birlik ve barış için bir aracı olmasını umuyor” denildi. 

Öte yandan UEFA, RB Leipzig’in doğrudan çeyrek finale yükseleceğini, Polonya’nın ise İsveç ile Çekya arasındaki maçın galibi ile Dünya Kupası bileti almak için finalde karşılaşacağını doğruladı. Rusya’nın yerine Katar’a gidebilmek için play-off’lara herhangi bir takım eklenmeyecek. 

Polonya, ilk başta Rusya ile oynamayacağını açıkladığında, FIFA, Rusya’nın tarafsız bir sahada ve Rusya Futbol Birliği adı altında oynamaya zorlanması gerektiğini önermişti. Polonya, İsveç ve Çekya federasyonları, bu öneriyi uzlaşma olmaksızın reddetti. Öte yandan FIFA ve UEFA, geleneksel olarak, ülkelere sportmenlik dışı olaylarda yaptırım uygulama konusunda isteksizdir. Örneğin, Yugoslavya’nın EURO 1992’den men edilmesi, Birleşmiş Milletler’in açıkladığı yaptırımlardan sonra kamuoyuna duyurulmuştu.

Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi, pazartesi günü erken saatlerde tüm spor kuruluşlarının başkanlarına Rusya ve Belarus’tan sporcuların veya yetkililerin uluslararası turnuvalara katılmalarını yasaklamayı tavsiye etti. Rusya’nın doğrudan men edilmesi gerektiğinin altı çizildiği açıklamada, “Olimpiyat Ateşkesi’nin son derece ağır ihlali” ifadeleri kullanıldı. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) bildirisinde şu ifadeler yer aldı: “Biz, herhangi bir ayrım gözetmeksizin herkes için adil yarışmalara bağlıyız. Ancak Ukrayna’daki mevcut savaş, olimpiyat oyunlarını bir ikilem içine sokuyor. Rusya ve Belarus’tan sporcular etkinliklere katılmaya devam edebilecekken, Ukrayna’dan birçok sporcunun ülkelerine yönelik saldırı nedeniyle bunu yapması engelleniyor.

Bu çözülemeyecek bir ikilem. IOC Yürütme Kurulu bu nedenle bugün durumu dikkatle değerlendirdi ve büyük bir üzüntüyle aşağıdaki kararı yayınladı:

‘Küresel çaptaki spor müsabakalarının dürüstlüğünü korumak ve tüm katılımcıların güvenliği için uluslararası spor federasyonları ve spor etkinliği organizatörlerine, Rus ve Belaruslu sporcu ve yetkilileri, uluslararası organizasyonlara davet etmemeleri ya da katılımlarına izin vermemeleri tavsiye edildi.'”

Alınan kararların, bu yıl içinde İngiltere’de gerçekleşecek 2022 UEFA Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası için ne anlama geleceği henüz belli değil. Bu konu, sonraki toplantıda masaya yatırılacak. Play-off maçında Rusya’ya elenen Portekiz, şimdilik bu toplantıdan kazançlı çıkması muhtemel olan taraf. Öyle ki İngiltere’nin Rusya’ya vize vermesi şu durumda düşünülemez. Bu, FIFA ve UEFA için varoluşsal bir kriz oluşturabilir: Yasa, Rusya’nın turnuvada yer alması gerektiğini söylüyorsa, ancak üyelerin büyük çoğunluğu Rusya’ya karşı oynamayı reddediyorsa; UEFA ne yapabilir? Elbette, Rusya’nın temyiz hakları saklı duruyor. Ancak bu yola da başvurmayabilirler. 

Haziran ayında başlaması planlanan 2022–23 Uluslar Ligi hakkında da kararların alınması gerekecek. Rusya, B2 Grubu’nda İzlanda, İsrail ve Arnavutluk ile berabere kaldı. Bu gruba, C Grubu’nun önde gelen takımlarından Türkiye’nin yükselebilme ihtimali olsa da, grubun üç takımla devam etmesi de büyük olasılık gibi görünüyor.

Rus ekiplerinin hangi koşullar altında geri dönmesine izin verileceği henüz belli değil. Açıklığa kavuşturulması gereken çok şey var. Ancak şimdilik 2018’in ev sahibi Rusya, Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın dışında kalacak. 

Yazan: Jonathan Wilson

Kaynak: The Guardian

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.