Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı hakkında Meclis’i kapalı oturumda bilgilendirecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve ardından başlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmaları hakkında bugün (2 Mart) kapalı oturumda bilgilendirecek. Çavuşoğlu’nun bilgilendirmesinin ardından tüm siyasi parti grupları söz alarak görüşlerini açıklayacak. TBMM Genel Kurulu bugün saat 14.00’te başlayacak. Genel kurulda parti gruplarının vereceği önerge ile kapalı oturuma geçilecek. TBMM İçtüzüğü gereği kapalı oturumlar hakkında açıklama yapılamıyor ve kapalı oturumların tutanakları en az 10 sene boyunca gizli kalıyor.

Montrö tartışması

Bugünkü kapalı oturumda Rusya’nın Ukrayna saldırısı hakkında Çavuşoğlu’nun Meclis’i bilgilendirmesinin ardından siyasi parti grupları adına konuşmacılar da söz alacak. Oturumda Türkiye’nin bu saldırı karşısında hangi pozisyonu benimsemesi gerektiği, Rusya’ya yaptırım uygulanmasının mümkün olup olmadığı ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmalar ele alınacak.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da saldırının başladığı ilk gün (24 Şubat) Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince boğazların Rus gemilerine kapatılması taleplerini iletmişti. 

Kapalı oturumda sağır dilsiz kavas uygulaması artık yok

TBMM İçtüzüğü’nün 70. maddesine göre kapalı oturum önergesi verildikten sonra salonda oturuma katılabilecek kişiler dışında herkes salon dışına çıkarılıyor. Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve bakan yardımcıları da kapalı oturumlarda bulunabiliyor. Geçmişte yapılan kapalı oturumlarda sağır ve dilsiz kavaslar (genel kurulda görevli personel) görev yapıyordu. İçtüzükte yapılan değişiklikle bu uygulamadan vazgeçildi ve kapalı oturumda görev yapacak personelin yemin etmesi uygulaması getirildi. Kapalı oturumdaki konuşmalar tamamlanınca Meclis Başkanı’nın teklifiyle açık oturuma geçilecek. 

Tutanaklar 10 sene boyunca gizli kalacak

İçtüzüğün 72. maddesine göre ise kapalı oturumda görüşülecek her konuda, her siyasi partinin grupları adına ve iki üyenin kendileri adına birer kez konuşma hakları bulunuyor. Tutanakların birleştirilmesinin ardından özetle birlikte tutanaklar bir zarfa konarak katip üyeler tarafından mühürlenerek Meclis arşivine kaldırılacak. Oturum tutanakları ve özetleri, oturum tarihi üzerinden on sene geçmeden yayımlanamayacak. Ancak 10 yıllık sürenin tamamlanmasının ardından da yayımlama kararı için genel kurulda oylama yapılması gerekiyor. 

Kılıçdaroğlu da çağrıda bulunmuştu

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı ilk gün güvenlik zirvesi toplanmış ancak Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan’da olduğu için toplantıya katılamamıştı. Saldırının başladığı günün üzerinden tam bir hafta geçerken bu konuda hükümet yetkilileri Meclis’i bilgilendirmemişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün partisinin grup toplantısında bu konu hakkında konuşmuş ve “Eğer 600 milletvekiline saygı duyuyorsanız bu olay TBMM’de görüşüldüğünde yürütme organından birisi Meclis’e bilgi verir. Devletin bu kadar itibarsızlaştırıldığını ilk kez görüyorum” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.