Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaptırımlar Rusya’daki yabancı öğrencileri olumsuz etkiliyor: “20 dolardan fazla nakit çekemiyoruz, para çekemezsek aç kalıyoruz”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılar sürerken Batılı ülkeler ve birçok şirket, Moskova’ya yönelik her gün yeni bir yaptırım kararı açıklıyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve birçok Batılı ülkenin uyguladığı ekonomik yaptırımlar neticesinde Rus Rublesi tarihi bir değer kaybı yaşıyor. Açıklanan bu yaptırımların etkisi sokaktaki vatandaşa da yansımış durumda. Eğitim amaçlı Rusya’ya giden Türkiye vatandaşları da bu süreçten etkileniyor. Ebru Larin Polat, Moskova’da yaşadığı zorlu süreci Medyascope‘a anlattı.

“Maddi anlamda çok zorluk çekiyoruz”

Polat, Rusya’da halkın sokaklarda hiçbir şey olmamış gibi dolaştığını ve insanlarda genel olarak bir sakinliğin hakim olduğunu belirtti ve yaptırımlardan yabancı öğrencilerin daha fazla etkilendiğini söyledi:

“Yabancı öğrenciler olarak çok tedirginiz. Para girişi olmadığı için maddi anlamda çok zorluk çekiyoruz. Okul ve yurt ücretlerimizi ödeyemiyoruz, atılma tehlikesiyle karşı karşıyayız.”

Halkın en çok tedirgin olduğu konunun nakit sıkıntısı olduğunu söyleyen Polat, “Halk kendisini garantiye almak için nakit çekiyor, hükümet de bu durumun farkında olduğu için sınır koydu. Günlük 20 dolardan fazla nakit çekemiyoruz” dedi. Polat, insanların ATM’lere akın ettiğini ve uzun kuyruklar oluşturduğunu söyledi.

“Para çekemezsek aç kalıyoruz”

Nakit paraya ulaşmanın zorlaştığını ve pek çok uluslararası bankacılık hizmeti veren kuruluşun kapalı olduğunu söyleyen Polat, “Eğer o gün para çekemezsek aç kalıyoruz çünkü esnaf da sadece nakit almaya başladı” diye konuştu.

Market fiyatlarında şimdilik bir değişim olmadığını aktaran Polat, ellerindeki az miktarda nakit paranın değerlendiğini söyledi.

Halk soğukkanlılığını koruyor

Rus Rublesi’nin değer kaybı tepki çekse de halkın durumu soğukkanlılıkla karşıladığını söyleyen Polat, Rusya vatandaşlarının 2014’te Kırım’ın ilhakı sürecinden sonra daha tedbirli davranmaya çalıştıklarını belirtti.

Polat “Halk bu durumdan memnun değil. Bir sokak röportajında dedikleri gibi: ‘Bu yaptırımlar parası olanı etkiledi, biz yoksuluz.’ Ama paramız az olduğu için artık alamayacağımız şeyler var ve halk da bunun farkında” diye konuştu.

Polat, “Bu kadar zor durumda olduğumuzu kimse bilmiyor. ‘Ne kadar sesimiz çıkarsa insanlar da o kadar bize yardımcı olmaya çalışır’ diye düşünüyoruz. Ben pazartesi günü sırf para alabilmek için Türkiye’ye döndüm. Sadece uçak biletlerine 4 bin 200 lira verdim. Her param bittiğinde böyle yapamam. Bunun için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

Çek öğrenciler okuldan atıldı

Eğitim gördüğü üniversitenin Çek öğrencilerinin, Çekya’nın Ukrayna’ya yardım ettiği gerekçesiyle okuldan atıldığını söyleyen Polat, şöyle devam etti:

“Bizim de eğitim hayatımız Türk yetkililerinin iki dudağı arasında. RUDN Üniversitesi, Amerika’dan, İngiltere’den okuldan atılan Rus vatandaşlarını ‘Kabul ediyorum’ diye bir duyuru yayınladı dün. Benim ülkem ben yarın öbür gün okul ücretini ödeyemediğim ve atıldığım zaman aynısını bana yapacak mı?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.