Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul’a karşı Montrö savunması: “‘Lüzumsuz’, ‘anlamsız’ gibi anılan bu sözleşme bize bir miras”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının ikinci etabı olan Mecidiyeköy-Fulya-Yıldız-Beşiktaş-Kabataş kesimindeki rayları birleştirme törenine katıldı. İmamoğlu konuşmasında Montrö Sözleşmesi’ne değinerek Kanal İstanbul Projesi’ni eleştirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün (3 Mart), Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının ikinci etabı olan Mecidiyeköy-Fulya-Yıldız-Beşiktaş-Kabataş hattı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Beşiktaş’a bağlı Fulya Mahallesi’nde düzenlenen törende konuşan İmamoğlu, Mecidiyeköy-Fulya-Yıldız duraklarının Aralık 2022’nin sonunda faaliyete geçebileceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da törene katılanlar arasındaydı.

İmamoğlu’ndan Montrö çıkışı

İmamoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ile gündeme gelen Montrö Sözleşmesi’yle ilgili de konuştu. Kanal İstanbul Projesi gündeme geldiğinde Montrö Sözleşmesi’nin hiçe sayıldığını belirten İmamoğlu, “Montrö Anlaşması’nın ‘lüzumsuz’, ‘anlamsız’ gibi cümlelerle anıldığı noktada, bugün tarihi bir mirasın bize kaldığını uluslararası platformlarda da görüyoruz. Kanal İstanbul projesi, İstanbul’da bugün var olan ulaşım aksları, yani caddesi, sokağı vs. yüzde 20 daha artı bir yük getirecek. Su ihtiyacından kanalizasyon ihtiyacına kadar, 2-2,5 milyonluk bir kent. Hiçbir zaman bu tür tasarımlar, çizildiği hatta kalmaz. O bir virüs gibi devam eder” dedi.

“Kanal İstanbul bir hayal”

Kanal İstanbul projesinin hayata geçirilemeyeceğini söyleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, “Kanal İstanbul’a vurgu yaptılar. Millet İttifakı’nın bileşenleri olarak Kanal İstanbul’un nelere sebep olacağını TBMM’de sıklıkla dile getiriyoruz. O proje hayal olmaktan öteye geçemeyecek, ben şahsen zannetmiyorum” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay da “Heyecanımız vardı, heyecanımız icraata dönüştü. Aynı anda eşzamanlı 10 metro inşaatı yapabilmek iltifat gerektirir. Gerçekten 16 milyon İstanbullunun bir kesimine değil, bir kısmına değil, çoğuna değil, tamamına dokunan başkanımızla iftihar ediyoruz” dedi.

Beşiktaş-Kabataş hattı 2024’te açılıyor

Beşiktaş ve Kabataş hattındaki kazılarda arkeolojik kalıntılar bulunduğu için açılışı henüz öngöremediklerini ancak Beşiktaş-Kabataş duraklarının 2024’te faaliyete geçebileceğini belirten İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

Fulya ve Yıldız hattını biz bu yıl sonuna yetiştirip, Mecidiyeköy’e gidiş-geliş yapacak şekilde, Mahmutbey’den gelen vatandaşımızı yedi-sekiz dakika aktarma yaparak ulaştırmış olacağız. Beşiktaş’taki kazımızın belirsiz olduğu için istasyonumuzun açılış tarihini belirleyemiyoruz. Ama Kabataş için daha hızlı hareket edeceğiz. Fulya ve Yıldız hattını bu yılın sonunda, Kabataş hattını ise 2024’e hazırlamak istiyoruz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.