Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından en az 278 kadın öldürüldü, en az 235 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

*Veriler, kadın cinayetlerini durduracağız platformundan alınmıştır.

Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı. Sözleşmeden çıkıldığı günden, yani 19 Mart gecesinden bu yana yaşanan kadın cinayetlerini inceledik. Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından 278 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 235 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

2022 yılının ikinci ayında 23 kadın öldürüldü, 21 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 23 kadından 11’nin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, iki kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 229 kadın, erkekler tarafından katledildi. Martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18, temmuzda 20, ağustosta 31, eylülde 26, ekimde 18, kasımda 25 ve aralıkta 30, Ocak 2022’de 26, şubatta 21 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken şüpheli kadın ölümleri de arttı. Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra en az 235 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. 19 Mart’tan bu yana en fazla şüpheli kadın cinayeti Şubat 2022’de kaydedildi. 

İstanbul Sözleşmesi neden önemli?

1 Temmuz’da yürürlükten kalkan, imzalandığı ve yürürlüğe girdiği günden bu yana siyasetin gündeminde olan sözleşmenin 1. maddesi, sözleşmenin amacını tanımlıyor:

  • Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, 
  • Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dahil olmak üzere, kadınlarla erkekler arasında önemli ölçüde eşitliği yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak,
  • Kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak. Tarafların söz konusu sözleşmenin hükümlerini etkili bir biçimde uygulamalarını sağlama amacıyla bu sözleşmede spesifik bir izleme mekanizması oluşturulmuştur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.