Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yakıt zamları İstanbul’da ulaşımı nasıl etkiledi?- İETT Müdürü Alper Bilgili: “Yakıt giderini bile karşılayamaz hale gelmiş durumdayız”

Yüksek enflasyon, akaryakıt başta olmak üzere pek çok ürüne peş peşe zam olarak yansıyor ve fiyatlar yükseliyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması petrol fiyatlarını artırırken benzin ve motorine sıklıkla zamlar geliyor. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Alper Bilgili, art arda gelen akaryakıt zamlarının ulaşıma nasıl yansıdığını Medyascope’a anlattı. Bilgili,“Yakıt giderini bile karşılayamaz hale gelmiş durumdayız” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucu petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarını da artırıyor. Dün gece (2 Mart) Türkiye’de benzine 88 kuruş, motorine 1,51 lira zam gelmişti. Zam sonrası litre fiyatı benzinde yaklaşık olarak İstanbul’da 16,55 liradan 17,43 liraya, Ankara’da 16,65 liradan 17,53 liraya, İzmir’de ise 16,67 liradan 17,55 liraya yükseldi. Litre fiyatı motorinde ise İstanbul’da 16,05 liradan 17,56 liraya, Ankara’da ve İzmir’de 16,16 liradan 17,67 liraya yükselmiş durumda. Benzin ve motorine bu gece de zam gelmesi bekleniyor.

Yakıt fiyatlarında yüzde 143 artış

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, toplam 6 bin 300 aracın İstanbul’da hizmet verdiğini ve araçların günlük yakıt harcamasının 600 bin litreyi bulduğunu söyledi. Bilgili, ağustos ayında motorinin litre fiyatının 7 lira 20 kuruş olduğunu, bugünden itibaren 17 lira 50 kuruşa yükseldiğini hatırlattı. Bilgili, yüzde 143’lük artışla birlikte İETT’nin elde edilen yolculuk gelirlerinin yakıt giderini bile karşılayamaz hale geldiğini vurguladı. Bilgili, şöyle konuştu: 

“Ocak 2022’den bugüne dek mazotun litresinde 6.89 lira fiyat artışı oldu. İETT 3 bin 250 kendine ait, özel halk otobüsü ve İstanbul Ulaşım A.Ş. araçlarıyla beraber toplam 6 bin 300 aracın işletmesini yürütüyor. Bu araçlar günde yaklaşık 50 bin sefer gerçekleştiriyor ve toplam günlük yakıt harcaması 600 bin litreyi buluyor. Motorin litre fiyatı 2 Ağustos’ta 7 lira 20 kuruş iken, 3 Mart itibarıyla 17 lira 50 kuruş. Artış yüzde 143.”

Alper Bilgili

Belediyeler için akaryakıtta KDV ve ÖTV muafiyeti talebi

İstanbul’da günlük akaryakıt maliyetinin 11 milyon lirayı geçtiğini söyleyen Bilgili, belediyeler için akaryakıtta Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti sağlanmasını talep ettiklerini hatırlattı:  

“1 Ocak 2022’den itibaren artış ise yüzde 38. Bu durumda İETT’nin günlük sadece yakıt harcaması 11 milyon liranın üzerine çıkıyor. İstanbul’da İETT’nin taşıdığı günlük yolcu sayısı ise dört milyon. Elde edilen yolculuk gelirleri sadece yakıt giderini bile karşılayamaz hale gelmiş durumda. Merkezi yönetimin kamu kuruluşları, özellikle belediyeler için akaryakıtta KDV ve ÖTV muafiyeti sağlaması durumunda bu karşılanması giderek güçlenen maliyetlerle bir nebze de olsa başa çıkmak mümkün hale gelebilir.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sözcüsü Murat Ongun da sosyal medya hesabından akaryakıta gelen zamlara tepki gösterdi. Ongun’un paylaşımı şöyle: 

“1 Ocak 2022’den bugüne dek mazotun litresinde 6,89 lira fiyat artışı oldu. Art arda gelen akaryakıt zamlarına rağmen belediyelere KDV ve ÖTV indirimi aylardır sağlanmıyor. İETT, milyonlarca İstanbulluyu taşımak için sadece bir günde 600 bin litre mazot tüketiyor. 1 Ocak 2022’den bugüne dek mazotun litresinde 6,89 TL fiyat artışı oldu. Art arda gelen akaryakıt zamlarına rağmen belediyelere KDV ve ÖTV indirimi aylardır sağlanmıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.