Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yine kar, yine elektrik kesintisi: Isparta’da dün yağan kar sonrası akşam şehrin yarısına elektrik verilemedi

Isparta’da yaklaşık bir ay önce yaşanan elektrik krizinin ardından dünkü (2 Mart) kar yağışı sonrasında da şehrin yarıya yakın bölümünde elektrik kesintileri yaşandı. Valiliğin açıklamasına göre bu sabah itibarıyla şehrin yaklaşık yüzde 18’ine hâlâ elektrik verilemiyor.

Isparta’da 3 Şubat’taki yoğun kar yağışı sonrası şehre günlerce elektrik verilememiş, bölgede konuştuğumuz vatandaşlar ve yerel siyasetçiler, AKP’li il belediyesini ve şehrin elektrik dağıtımını yapan Cengiz ve Kolin holdinglerinin sahibi olduğu CK Enerji Akdeniz Elektrik şirketini suçlamıştı.

Şehirde dün (2 Mart) yaklaşık 14 saat boyunca etkili olan kar yağışı sonrası tekrar elektrik sıkıntısı yaşandı. Isparta Valiliği, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Elektrik enerjisinin en kısa zamanda verilebilmesi için sorumlu ve görevli elektrik şirketleri ve bunlara destek olmak üzere kurum ve kuruluşlar ile çevre illerden de gelen takviye ekipler (315 personel ve 118 araç ve iş makinesiyle) kesinti yaşayan vatandaşlarımıza bir an önce elektrik enerjisini verebilmek için çalışmalara aralıksız devam etmektedirler. Yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması ve ulaşılmasındaki zorluklar, arızaların giderilmesine ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikme yaşanmasına sebep olmaktadır.”

 

Öğlen kar yağışı başladı, akşam elektrikler gitti

Cumhuriyet Halk Partisi Isparta İl Başkanı Hikmet Yalım Halıcı, dün akşam şehrin yarısında elektrik kesintisi yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

Dün kar yağışı saat 15.00 sıralarında başladı, akşam 22.00’den itibaren de elektrikler gitmeye başladı. Abonelerin yarısına elektrik verilemedi. Valiliğin açıkladığı yüzde 18’lik oran şu andaki oran, dün akşam şehrin yaklaşık yüzde 50’sinde elektrik yoktu.”

“Dünyanın ihalesini alıyorsunuz, neden bu elektrik direklerinin ve kablolarının bakım ve onarımını yapmıyorsunuz?”

Halıcı, yaşanan krizden şehirde elektrik dağıtımını yapan şirketi ve AKP’yi sorumlu tuttu:

Bu işin başımıza gelmesinin sebebi bir ay önceki krizde de belirttiğimiz konu. ‘Beşli çete’ denilen şirketlerin iki tanesi, bu bölgede CK Enerji Akdeniz Elektrik adı altında 2013’ten itibaren elektrik dağıtımını yapıyor. 2013’te ihalesini alıyorlar, o günden beri yapılmayan yatırımlar yüzünden bu haldeyiz. Dünyanın ihalesini alıyorsunuz, neden bu elektrik direklerinin ve kablolarının bakım ve onarımını yapmıyorsunuz? Neden bu enerji dağıtım hatları yer altına alınmadı? İkincisi iktidar bunları neden denetlemedi? Özelleştirdiler, denetleme yok.

“İnsanlar şehirden soğudu”

Peş peşe yaşanan elektrik kesintilerinin şehir sakinlerini kentten soğuttuğunu belirten Halıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen ayki krizde pansuman tedbirler aldılar. İlk karda tekrar aynı şey yaşandı. Köklü bir yatırım yapmadıktan sonra bir anlamı yok. Akdeniz Elektrik abonelere mesaj atıyor, sahada ekiplerin çalıştığını ve anlayışlı olunması gerektiğini söylüyorlar. Bunun dışında yaptıkları bir açıklama yok. İnsanları burada perişan ettiler. Üst üste yaşandığı için insanların psikolojisi bozuldu. Hemşerilerimiz şehirden soğumaya başladı. Diğer yandan üniversite öğrencileri maalesef bu konuda çok tepkili. Biz bunun devamlı yaşanmasında artık bıktık. Kesinlikle kamulaştırma gündeme gelmeli. Bize göre uzun vadede bunun çözümü budur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.