Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’ten “İstatistiklerle Kadın 2021” raporu – CEİD Başkanı Gülay Toksöz: “Kadınlar için istihdam alanı neredeyse yok, kadın işsizlik rakamları büyüyor”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “İstatistiklerle Kadın 2021” raporunu yayımladı. Medyascope‘a konuşan Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, açıklanan verileri değerlendirdi. Toksöz, “Kadınlar için istihdam alanı neredeyse yok, kadın işsizlik rakamları büyüyor” dedi.

TÜİK, “İstatistiklerle Kadın 2021” raporunu yayımladı. Açıklanan verilerde kadınların istihdam oranının erkeklerden daha düşük olduğu görüldü. Hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre 2020 yılında, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilen kadınların oranı yüzde 26,3, erkeklerin ise yüzde 59,8 oldu.

Kadınların istihdamı, erkeklerin yarısından az

2020 yılında koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işyerinin kapanmasına bağlı olarak istihdam oranlarının bir önceki yıla göre daha düşük olduğunu belirten Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, “Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne ve Toplumsal Gelişim Endeksi’ne göre kendi içerisinde farklılık taşıyor. Türkiye, İnsani Gelişme Endeksi’nde en yüksek gelişme grubundaki ülkeler içerisinde yer alırken, Toplumsal Cinsiyet Gelişme Endeksi’nde dördüncü grup ülkeler içerisinde yer alıyor. Türkiye’nin kadınlar açısından işgücüne katılma oranlarına baktığımız zaman içinde yer aldığı en yüksek İnsani Gelişme grubundaki ülkelerden hem de daha önce içinde yer aldığı yüksek gelişme grubundaki ülkelerden daha düşük” dedi.

Kaynak: Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği

İnşaat sektöründe kadınlar için istihdam alanı neredeyse yok”

Türkiye’deki kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının düşük olmasının sebebinin büyüme politikaları olduğunu söyleyen Toksöz, “Yakın zamana kadar Türkiye’de inşaat sektörüne ağırlık verilen bir büyüme öngörüldü. Buralar da kuşkusuz erkek istihdamına dayanıyor ve kadınlar için istihdam alanları hemen hemen yok. Hizmet sektörü gelişiyor ve bu sektörde kadın istihdamı artıyor. Ancak bu artış işgücüne katılan ve iş arayan kadınların istihdam isteğinin çok daha gerisinde kalıyor ve bu nedenle kadın işsizlik rakamları büyüyor” dedi.

Kadın Emeği Çalışan Feminist Araştırmacılar (KEFA) Grubu’nun kadınlara yönelik çalışmalarından bahseden Toksöz, “Türkiye’de eğitim, sağlık ve bakım alanına yapılacak olan yatırımlarla istihdamının çok daha fazla artacağını ve artan istihdamın da kadınlar için daha yüksek fırsatlar yaratacağını söylüyoruz. Toplumsal ihtiyaçların karşılanması ve kadın istihdamını artırmak açısından kamusal kaynakların daha büyük ölçekte eğitim, sağlık ve bakım alanlarına yatırım yapılması lazım” diye konuştu.

Erkek şiddetini meşru gören zihniyet kalkmalı”

Yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kadınların yüzde 35,5’i, erkeklerin ise yüzde 14,2’si kendilerini güvensiz hissediyor. Verilerin çarpıcı olduğunu belirten Toksöz, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki kadınların gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissetmesi kadınların maruz kalabilecekleri şiddet ve taciz olayları ile bağlantılı. Kadınlar uzun zamandan beri ‘Geceleri de sokaklar bizim’ diyerek 8 Mart’ta gece yürüyüşü yapıyorlar. Erkeklerin yüzde 14,2’si geceleri kendilerini güvende hissetmiyor. Bu erkekler açısından da küçük bir oran değil. Ancak erkekler ile kadınlar arasında ciddi bir fark var. Kentlerin ve sokakların daha güvenli hale getirilmesi için Türkiye’de erkek şiddetini meşru gören zihniyetin ortadan kalkması lazım. Bu zihniyetle mücadelenin bir yansıması da kadına yönelik şiddet olaylarındaki cezaların caydırıcı nitelikte olması ve şiddetle etkili bir mücadele yürütülmesi gerekiyor. Aynı zamanda kentsel aydınlatma sistemleri, kentsel ulaşımda kolaylıkların yaygınlaşması gerekiyor.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi için yeterli çaba yok”

Erdoğan’ın, ‘Ülkemizdeki kadın cinayetleri, oran olarak Avrupa ülkelerinin çoğundan daha geride’ sözlerine ilişkin olarak, istatistikler farklı şekil ve amaçlarla yorumlanabilir. Bir taraftan bardağın dolu tarafına bakarsınız diğer taraftan boş tarafına da bakabilirsiniz. Erdoğan bunu hangi bağlamda söyledi bilmiyorum ama biz Türkiye’de her gün en az bir kadının cinayete uğradığını biliyoruz. Cinayet olarak görülmeyen çok sayıda şüpheli kadın ölümü yaşanıyor. Dolayısıyla Avrupa ülkelerinden düşük ya da fazla olması meselesi değil bir kadını bile korumak için gereken çabayı gösterip göstermediğimizdir ve bu konuda yeterli çabanın gösterildiğini söylemek hiç mümkün değil.”

Cinsiyet eşitliğini savunan partiler, bunu göstermeli”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) verilerine göre 2021 yılsonu itibarıyla 582 milletvekili içerisinde kadın milletvekili sayısının 101, erkek milletvekili sayısının ise 481 olduğu görüldü.

Bu verilere ilişkin olarak Gülay Toksöz, “Türkiye’de kadın milletvekili oranlarında yıllar itibari ile bir artış var. Ancak yine de bu oranlar hala çok düşük. Bir sonraki seçimlerde özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan bütün siyasi partilerin sözlerinin bir karşılığının olduğunu göstermesi için çok daha fazla sayıda kadın adayı seçilebilir yerde göstermesi gerekiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.