Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşı bekleyen Kiev’den gazeteci Deniz Berktay ile söyleşi

Doğu Avrupa uzmanı gazeteci Deniz Berktay 15 yıldır Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşıyor. Rusya’nın Ukrayna istilasının 11. gününde, 6 Mart pazar akşamı kendisiyle yaptığımız bu mülakatta Rus ordusunun kuzeyden kuşattığı kentteki insani durumu, kişisel gözlemleri üzerinden anlattı: Top atışlarının, patlamaların seslerini kanıksamış gibi görünen insanların, alışveriş yapabilecekleri dükkanların önünde uzun kuyruklarda bekleyişleri; raflardan eksilen ürünler, Rus sabotaj timlerinin kundaklama eylemi yapabilecekleri endişesiyle çok sıkı uygulanan sokağa çıkma yasağı; sıcak çatışma yaklaştıkça Batı’ya doğru göçenler ve kalanlar… Deniz Berktay, savaş başlamadan önce 4 milyon olan Kiev nüfusunun yaklaşık yarısının kentten ayrıldığını, 15 bin civarında kişinin de sığınak olarak kullanılan metro istasyonlarına yerleştiğini anlattı.

Deniz Berktay savaşın çıkış nedeni ve bundan sonra olabileceklere ilişkin tahlil ve tahminlerini de paylaştı: Rusya’nın ele geçirmeye çalıştığı, hafta sonunda iki kez sivillerin tahliye süreci durdurulan Azak Denizi kıyısındaki Mauripol kenti ile Odesa limanının Rusya ve Ukrayna açısından stratejik önemi; Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu savaşı açarak Ukrayna’daki milliyetçiliği neden ve nasıl canlandırdığı, Rusya-Ukrayna ilişkilerinin tarihsel arkaplanı ve Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki müzakerelerden sonuç çıkmasını beklemenin neden gerçekçi olmadığı, Berktay’ın değindiği konular arasındaydı.

https://soundcloud.com/medyascopetv/savas-neden-cikti-gazeteci-deniz-berktay-kievden-son-durumu-anlatiyor?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.