Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Youtuber Orkun Doğanay Kömürgöz’e “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 14 ay hapis – Av. Ali Gül: “Ortada suç yok, cezayı kabul etmiyoruz”

“Orkundk” olarak tanınan Youtuber Orkun Doğanay Kömürgöz, internette yayınladığı üç şarkı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, cezayı erteledi. Kömürgöz’ün avukatı Ali Gül, bu cezayı kabul etmediklerini ve istinafa başvuracaklarını açıkladı.

Orkun Doğanay Kömürgöz ve avukat Ali Gül

Önce 11 ay, sonra 14 ay hapis

Youtuber Orkun Doğanay Kömürgöz hakkında internette yayınladığı “Allahım’a şükür bugün de başkanım“, “İbanıma at” ve “Uzun enişteme diss” adlı üç şarkı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) gelen şikayetler üzerine 21 Nisan 2021’de “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul Anadolu 30. Asliye Ceza Mahkemesi, 18 Kasım 2021’de Kömürgöz’e 11 ay 20 gün hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları karara itiraz etti. 3 Mart’ta yeniden görülen davada Kömürgöz’e bu kez 14 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı bir kez daha erteledi.

“Hangi ifadelerin suç teşkil ettiğini biz de bilmiyoruz”

Kömürgöz’ün avukatı Ali Gül, şarkılardaki hangi ifadelerden dolayı suçlandıklarını bilmediklerini söyledi: “Savcılıktan beklentimiz şuydu: Şarkılardaki cumhurbaşkanına hakaret edilen yerler nereler? Savunma yapabilmek için bunu söylemesini istedik. İkincisi ise bunların cumhurbaşkanına yazıldığını söylüyorsanız bunu hangi bağlamdan çıkarttınız? Sadece uzun kelimesi geçtiği için mi böyle düşündünüz? Savcılık bize ‘İbanıma At’ şarkısındaki bir cümlenin suç teşkil ettiğini ve bunun cumhurbaşkanına hakaret olduğunu söyledi. Bu ifade cumhurbaşkanının ağzından yazılmış bir ifade. Kendim söylüyorsam ben kendime hakaret edemem. Türkçe dili buna izin vermiyor zaten. Yalvarıyoruz neredeyse, ‘biz nerede suç işledik bunu söyleyin’ diye. Bunu söylemiyorlar. En son şarkının içindeki bir küfrü söyledi. Biz de burada ‘Bu küfrü cumhurbaşkanına bağladığınız nokta nedir?’ dedik. ‘Ben hakimim açıklayamam’ dedi. Biz de ‘savcılık açıklasın’ dedik. O da açıklamadı. Hangi ifadelerin suç teşkil ettiğini biz de bilmiyoruz.”

“Ortada suç yok, itiraz edeceğiz”

Karara itiraz edeceklerini söyleyen avukat Gül, “14 ay hapis cezası açıklandı ve ertelendi. Biz bunu kabul etmedik o yüzden davayı sürdüreceğiz. Bu korkunç bir şey çünkü ortada bir suç yok. Özel olarak Orkun’u susturalım gibi bir çaba yok ama burada kurulmuş bir sistem var ve bu daha korkutucu. CİMER’e herkes herkesi şikayet edebiliyor ve bu şikayetler direkt olarak savcılığın önüne düşüyor. Bu sistemin kalkması gerekiyor. Türkiye herkesin herkesi şikayet ettiğin bir yere dönüştü. Ne kadar görünür olursanız o kadar tehlike barındırıyorsunuz. Çünkü birileri sizi şikayet edebiliyor. Halihazırda çalışan bir jurnalcilik sistemimiz var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.