Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Amazon Ormanları yok olma yolunda kritik eşiğe yaklaştı

“Dünyanın akciğerleri” olarak bilinen Amazon Ormanları ile ilgili yeni bir çalışma yayımlandı. Uydu görüntüleri üzerinden yapılan analizlere göre, iklim krizi nedeniyle Amazon Ormanları’nın kritik eşiğe yaklaştığı ve bu durumun hem iklim hem de biyoçeşitlilik üzerinde yeni etkiler oluşturacağı belirtildi.

Daha önce kamuoyu ile paylaşılan çalışmalarda Amazon Ormanları’nın yok oluşunun yaklaştığı iddia edilmişti. 30 yıllık uydu verileriyle yapılan araştırmalar sonucunda, yağmur ormanlarının el değmemiş yüzde 75’lik bölümünün dayanıklılığını büyük ölçüde kaybettiği belirtildi. Bu durum, kuraklık ve orman yangınları sonrasında ormanların kendilerini yenilemesinin daha fazla zaman alacağı anlamına geliyor.

Bu ormanların birçoğu çiftliklere, yollara, yerleşim yerlerine ve kuru bölgelere yakın alanlarda bulunuyor. Uzmanlara göre gözlemler dikkate alındığında orman katliamları ve küresel ısınmanın bu duruma sebep olduğu düşünülebilir. Ayrıca, Amazon Ormanları’nın da bu sebeplerle kritik bir eşiğe yaklaşmış olabileceğinin altını çiziliyor. Yeni analiz bu kritik eşiğin ne zaman olacağını belirtmese de uzmanlar geç olmadan bu eşiğin belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Dünya üzerindeki etkisi büyük olacak

Almanya’nın Münih Teknik Üniversitesi’nden Profesör Niklas Boers, Amazon Ormanları’nın toplu yok oluşunun ve ormanların dayanıklılığının kaybedilmesinin dünya üzerinde büyük etkiler yaratacağını belirterek Amazonlar’daki yağmur ormanlarının bu kritik eşiğe hızla yaklaşan bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti.

“Nature Climate Change” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ormanların kuru alanları, nemli ve ıslak alanlarına göre dayanıklılığını daha fazla kaybediyor. Ayrıca, yerleşim alanlarına yakın bölgelerinde ise ormanların daha dayanıksız olduğu belirtiliyor. 2021’de yayımlanan başka araştırmaya göre orman yangınları sebebiyle ormanlar salması gereken karbondioksitten daha fazlasını emiyor. Buna ek olarak Bernardo Flores’in araştırmasına göre savanlaşma da Amazon Ormanları’nın içinde artmaya başladı. Ancak Boer’e göre, yayımlanan veriler kritik eşiğin henüz gelmediğini, hâlâ bir umut olabileceğini gösteriyor. Boer, Amazon Ormanları’nın geleceğini kestirmenin zor olduğunu söylüyor:

“Önce dayanıklılığını kaybederek ormanların toplu yok oluşuna mı tanık olacağız yoksa ormansızlaştırma politikası mı Amazon Ormanları’nın sonu olacak?”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.