Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru – Cevap (33): “Ukrayna iç savaş tehlikesi ile karşı karşıya”

“Nuray Mert ile Soru – Cevap” programında her hafta olduğu gibi Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Nuray Mert yanıtladı.

Bu haftanın gündemi şöyle:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Ayçiçek yağı krizi ve neoliberal ekonomi politikası

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve iç savaş tehlikesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Nuray Mert, kadınların mücadelesiyle kazanılmış hakları bir kenara atmadan yaşadığımız sorunlar olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin en güçlü sivil toplum hareketlerinden biri kadın mücadelesi. Yaşadığımız sorunlara karşı kadın mücadelesi ile başarılı bir şekilde dile getiriliyor. Kadına karşı şiddet, hukuki sorunlar… Kadınların örgütlü ve hızlı şekilde harekete geçiyor olması Türkiye açısından mutluluk verici ve önemli bir kazanım.” 

Ayçiçek yağı krizi ve neoliberal ekonomi modeli

Sosyal medyada ayçiçek yağı nedeniyle marketlerde yaşanan izdiham gündem oldu. Krizin nedeni olarak Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Türkiye’nin en fazla yağ ithal ettiği ülkeler arasında Rusya ve Ukrayna’nın olması gösteriliyor. Ancak Nuray Mert asıl sorunun Türkiye’nin neoliberal ekonomi modelini tercih etmesinden kaynaklandığına dikkat çekiyor:

“Sorumluluk büyük ölçüde iktidar partisinde. Ama Türkiye 12 Eylül Darbesi’nden sonra ANAP hükümetinden sonra gözü kapalı neoliberal ekonomi modelini benimsedi. Bizim gibi Batı dışı ve üretimden çıkmış ülkelerin hepsinde bu model çöktü. Bu yalnızca tek adam rejimlerinin soru değil demokrasilerin de sorunu haline geldi.”

Kılıçdaroğlu Diyarbakır’a gidiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın Diyarbakır’a gidiyor. Kılıçdaroğlu kadınlar, gençler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya gelecek. Nuray Mert Diyarbakır’a her gidişin iyi bir gelişme olduğunu belirterek şöyle dedi:

” ‘Geçsinler bunları, biz onları biliyoruz, bir şey yapamazlar’ gibi söylemlere katılmıyorum. Diyarbakır’a her gidiş iyidir. Bu gidişlerin artması, altının doldurulması ve anlamlı mesajlar vermek önemli.”

Ukrayna iç savaş yaşar mı? 

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Ukrayna’ya çok sayıda yabancı savaşçı gidiyor. Nuray Mert bunun bir iç savaş stratejisi olduğu görüşünde:

“Bu çok tehlikeli bir gidişat. Ukrayna’da ‘Rusya’nın saldırısına direniyorlar, gönüllüler’ adı altında çok fazla yabancı savaşçı gidiyor. Bunun bir strateji haline geldiğini belirtmek lazım. Bu ülkeler savaş meydanına dönüşüyor. Ukrayna’da aşırı sağ örgütler de Batı tarafından ‘işgale direniyorlar’ diye destekleniyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.