Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fidan Ataselim, The Guardian muhabirlerinin “ilham veren kadınlar” listesinde: “Gelin hep birlikte bu meydan okumayı büyütelim”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, The Guardian muhabirlerinin “ilham veren kadınlar” listesine girdi. Kadın mücadelesinin geldiği noktayı ve kendisine neyin ilham verdiğini konuştuğumuz Ataselim, “Gelin hep birlikte bu meydan okumayı büyütelim” diyor. 

“Türkiye’de kadına yönelik şiddet şaşırtıcı derecede yüksek”

İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesinin muhabirleri, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle mücadelelerine hayran oldukları kadınları seçti. Guardian’ın Kudüs muhabiri Bethan McKernan da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim’i listesine ekledi. McKernan’ın da erkek şiddetiyle alakalı bir hikâyesi var. İki kadın arkadaşını 2017 yılında erkek şiddeti yüzünden kaybeden McKernan, Ataselim’i haberinde şöyle tanımladı:

“Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, yalnızca işyerinde ele aldığım bir şey değil. Bu konu hayatımı da derinden etkiledi. 2017 yılında erkek şiddeti nedeniyle iki arkadaşımı kaybettim. Bu deneyimlerin yanı sıra Ortadoğu’da gezdiğim ülkelerdeki kadınların deneyimleri ve bakış açıları, bu konu hakkında yazma arzumu pekiştirdi. Bölgede tanıştığım kadınların olağanüstü gücünü ve direncini vurgulamak güçlü bir panzehir. İstanbul’daki Fidan Ataselim de bu kadınlardan biri. Ataselim, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin şaşırtıcı derecede yüksek ve giderek tırmanan seviyesini düşürmek için dişleriyle, tırnağıyla savaşan bir grup kadın olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız kampanya grubunun kurucularından da biri.”

Dünya genelindeki dokuz kadından oluşan listede yer almasını, Türkiye’de kadın mücadelesinin geldiği noktayı Fidan Ataselim ile konuştuk. 

The Guardian muhabirlerinin 8 Mart nedeniyle “ilham veren kadınlar” listesindesiniz. Sizi anlatan kadın muhabirin de iki kadın arkadaşı, erkek şiddetiyle hayatını kaybetmiş. O listede olmanız yürüttüğünüz mücadelenin her yerden duyulduğunu gösteriyor. Ne hissediyorsunuz o listede olduğunuz için?

Ataselim: Öncelikle tüm kadınlar, Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına çok gurur verici. Yürüttüğümüz kolektif ve yaygın mücadelemizdeki her bir cümlem bunun temsilidir. O açıdan üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Başka kadınlara cesaret verdiyse ne mutlu. Bana cesaret veren şey de hepimizin örgütlü mücadelesidir. Bu şekilde onore edilmek çok mutluluk verici. Bu vesileyle kadınlara çağrı da bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte bu meydan okumayı büyütelim. Kadınları, Kadın Meclisleri’ne katılarak ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ demeye davet ediyorum. 

Kadınlar ve LGBTİ+’lar eylemlerinde birçok engelle karşılaşıyor. Keza daha iki gün önce 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’ne gitmek isteyen kadınlara ve LGBTİ+’lara polis müdahale etti. Daha kadınlar eyleme gitmeden gözaltına alındı. Bu dönemde kadınlar, engellemelere rağmen sokakta. Siz zaman içinde kadın mücadelesini geldiği noktayı nasıl görüyorsunuz?

Ataselim: Kadın cinayetlerinin artıyor olmasının önemli bir sebebi de kadınların daha özgür ve eşit yaşamak istemesi. Haklarının farkında olan kadınlar var artık. Yani bu olumlu gidişatın erkek şiddetiyle baskılanması ile karşı karşıyayız. O yüzden saldırının şiddeti artıyor. Eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle yükselen başkaldırıyı cinayetle bastırma çabası var. Bütün toplumdaki kadınlar bunu yaşıyorken kadınların ve LGBTİ+’ların kitleler halinde buluştuğu meydanlarda siyasi irade, bizlere karşı şiddeti ve bunun dozunu artırıyor. Kadınların ve LGBTİ+’ların bir ittifak olarak yürüttüğü toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bir eşitlik mücadelesi varken topyekûn saldırıyla karşılıyoruz. Ancak bu başkaldırıyı, özgürlük arayışını bastırmak mümkün olmayacak. Bastırmaya çalışma çabasının her yıl daha sertleştiğini görmek mümkün. Bunu İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığımızda da gördük. Tek bir kişinin bu kararı alması bunun göstergesi. Bu saldırılar devam edecektir. Tüm engellere rağmen kadınlar ve LGBTİ+’lar meydanları dolduracak.

The Guardian muhabirlerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açıkladığı ilham veren kadınlar listesi 

  1. Fidan Ataselim
  2. Sandra Santos
  3. Debora Porrà
  4. Kyal Sin
  5. Krystyna Kacpura
  6. Eva Bande
  7. Loujain al-Hathloul
  8. Awadiya Mahmoud Koko
  9. Nilofar Bayat

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.