Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevinden çıkan Sedef Kabaş’tan ilk açıklama: “Haklıysanız korkmayacaksınız, haksızlık varsa susmayacaksınız”

Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan gazeteci Sedef Kabaş, ilk duruşmada iki yıl dört ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye edildi. Cezaevinden çıkan Kabaş, “Haklıysanız korkmayacaksınız, haksızlık varsa susmayacaksınız” dedi.

Televizyon programındaki sözleri gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 22 Ocak’ta tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş hakkındaki davanın ilk duruşması bugün (11 Mart) İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müşteki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun mağdur olduğu iddianamede Kabaş’a, “zincirleme olarak cumhurbaşkanına hakaret” ile “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”  suçlamaları yöneltildi.

“Hakaret etmedim, Erdoğan’ın ismini bile kullanmadım”

Sedef Kabaş, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyip derhal beraat talebinde bulundu. MLSA ve P24’ün paylaşımlarına göre Kabaş’ın beyanında şu ifadeler öne çıktı:

“Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam. İktidarı gerekirse en ağır şekilde eleştiririm ve takdir edersiniz ki bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır ve bir gazetecinin görevidir.

“Malum atasözünü kendimce yumuşatarak örnek verdim. Hakaret kastım olsa sözün orijinalini kullanırdım. Uğur Dündar da tereddütsüz müdahale ederdi. İzleyicilerden de bu yorumda ikaz, uyarı, eleştiri yapan olmadı. Hatta altı gün boyunca RTÜK’ten de ses çıkmadı.”

“Takvim gazetesi manşetten beni açıkça hedef gösterdi, ilk kurşun atıldı. Polisler gözaltına aldı ama çağırsalardı giderdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı insan hakları eylem bildirgesine göre insanlar artık gece yarısı gözaltına alınmayacaktı. Söz başka eylem başka.”

“Koro halinde bakanlar, RTÜK başkanı, AKP’liler beni suçlu ilan etti. Mahkeme kararını beklemeye gerek yoktu, hüküm çoktan verilmişti. Gencecik bir savcıya ifade verdikten sonra epey bekletildik. İnsan ister istemez düşünüyor acaba göklerden gelen bir emir mi var diye.”

“Sözlerimde Erdoğan’ın ismini bile kullanmadım ama üzerine alındı. Bunların hepsi eleştiri, hakaret olarak kabul edilemez. Aksi halkın haber alma hakkını gasp etmek anlamına gelir. İddia edilen suçları kesinlikle kabul etmiyorum, beraatımı ve tahliye edilmeyi talep ediyorum.”

Savcı ceza ve tutukluluğun devamını talep etti

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarından cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamını talep etti. Bakan Karaismaioğlu açısından ise “hakaret suçunun oluşmadığı” gerekçesiyle beraatını istedi.  

Erdoğan ve Soylu’nun avukatları da Kabaş’ın cezalandırılmasını talep etti.

Kabaş’ın avukatları tutukluluk talebine karşı beyanlarda bulunurken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Vedat Şorli-Türkiye kararını hatırlattı. AİHM 2021’de aldığı kararda “cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu 299. maddenin değiştirilmesi gerektiğini söylemişti.

Mahkemeden iki yıl dört ay ceza ve tahliye kararı

Mahkeme, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Kabaş’ın Süleyman Soylu ile Adil Karaismailoğlu’na yönelik  “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”  suçlamalarından beraat etmesine hükmetti.

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasında iki yıl hapis cezasına artırım yaparak iki yıl dört ay hapis cezası veren mahkeme, ceza miktarı ve tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak Kabaş’ın tahliyesine karar verdi. 

Cezaevinden çıktı

Cezaevinden çıkan Sedef Kabaş, kendisine verilen desteğe teşekkür etti. Kabaş, “Desteği, mesajlarınızla yüzlerce mektubunuzla hissettirdiniz. Ama inanın, diğer yüzlerce desteği artık kız kardeşlerim dediğim burada yatan kadınlar da bana desteği hissettirdi. Dünya görüşleri birbirinden çok farklı o inanılmaz kadınlar, bana sahip çıktı. Bu da bir kere daha gösteriyor ki biz haklıyız. Haklıysanız korkmayacaksınız, haksızlık varsa susmayacaksınız arkadaşlar” dedi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Sedef Kabaş hakkında Tele 1 televizyonunda katıldığı programdaki sözleri gerekçesiyle soruşturma başlatılmış, Erdoğan’ın avukatları da şikayetçi olmuştu. 

Kabaş, 22 Ocak’ta saat 02.00 sıralarında gözaltına alınmış, aynı gün “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 24 Ocak’ta olağanüstü toplanarak, gazeteci Sedef Kabaş’ın “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanmasına yol açan konuşmasının yayınlandığı “Demokrasi Arenası” programına beş kez program durdurma cezası, ayrıca Tele1 televizyonuna da reklam gelirinin yüzde 5’i oranında idari para cezası vermişti.

İddianamede Kabaş’ın televizyon programındaki sözlerinin yanı sıra attığı tweet de suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, Soylu ve Karaismailoğlu’na yönelik sözleri gerekçesiyle de Kabaş’a “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”  suçlamaları yöneltildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.