Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrem Eren, IWSC’nin 2022 “Şarapta Gelişen Yetenek” kazananı oldu: “Uluslararası bir platformda Türk kültürünü temsil etmem gurur verici”

İrem Eren, Uluslararası Şarap ve Alkollü İçki Yarışması’nda (International Wine & Spirit Competition – IWSC) dört finalisti geçerek Şarapta Gelişen Yetenek yarışmasında birinci oldu. Duygularını Medyascope’a anlatan Eren, “Gençler kendilerine güvenmeliler. Neden katılayım veya neden beni seçsinler diye düşünmesinler. Kendilerini motive edip isteklerinin ve hedeflerinin peşinden koşsunlar” dedi.

IWSC’de aday gösterilen İrem Eren dört finalist adayı geçerek yarışmanın kazananı oldu.

IWSC’nin Şarapta Gelişen Yetenek ödülünü kazanan İrem Eren, “Master of Wine” çalışmalarıyla düşük alkollü ve alkolsüz şarapların yenilik ve çeşitliliğinin tanınmasını sağlamak için IWSC Vakfı’nın verdiği 2 bin 500 sterlinlik bir eğitim seyahat bursu ile ödüllendirilecek.

Şarap benim hobimdi”

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu İrem Eren şarap macerasına nasıl başladığını şu sözlerle anlattı:

“Şarap hep benim hobimdi, sürekli şarap gezileri yapıyordum. 2012 yılında New York’ta bir pazarlama ajansında çalışmaya başladım. Ajansla çalışmaya başlayınca şarap ile daha çok ilgilendim. İşle birlikte aynı zamanda şarap eğitimleri aldım. Kısa süre içerisinde hem pazarlama hem de şarap programını yürüttüm. Sertifika ve diplomamı da alarak kendimi geliştirdim. 2013 yılında tamamen şarap kariyerime odaklandım.”

Ailemden gelen bir şarap sevgisi var”

Şarap sevgisinin aile sofrasında başladığını dile getiren İrem Eren, “Türkiye’de ailemden gelen bir şarap sevgisi vardı. Ben İstanbul’da doğdum, büyüdüm. Bizim sofralarımızda, kutlamalarda, aile toplantılarında sürekli şarap olurdu. Şaraba olan ilgim oradan başladı. İspanya’ya taşınmamla birlikte pekişti. İspanya’da şarap konusunda önemli bir üretici ve kültürünün de bir parçası olduğu için daha da ilgilenmeye başladım. Gezilerle ve işin içerisine girince şarap benim için tutkuya dönüştü” dedi.

Böyle bir yarışmadan haberim yoktu”

IWSC’ye kendisinin başvurmadığını, kurumunun onu aday gösterdiğini belirten İrem Eren, “Süreç benim dışımda gelişti. Yarışmaya ben başvurmadım ve böyle bir yarışma olduğundan haberim yoktu. Kurumun beni aday göstermesi ile birlikte sürece dâhil oldum. Yaklaşık dokuz yıldır şarap eğitimleri alıyorum ve aynı zamanda kendim de eğitim veriyorum. Ben üç yıldır Master of Wine öğrencisiyim. Bu programa dâhil olmamla birlikte daha da tanınır hale geldim. Geçen sene ekim ayında kurum beni bu yarışmaya aday gösterdi. İlgilenip ilgilenmediğimi sordular ben de kabul ettim ve dört finalistten biri oldum” ifadesini kullandı.

Müslüman çoğunluklu bir ülkeden gelen kadın olmam kazanmamda etkili oldu”

Yarışmaya dâhil olmanın bir sürpriz ve onur kaynağı olduğunu söyleyen İrem Eren, aday gösterilmesindeki sebebi anlattı:

“Uluslararası bir platformda şarap sektöründe yükselen yıldız olmaya aday gösterilmek bile beni çok onurlandırdı. Dört finalistten biri olduğumu öğrendiğim zaman ile kazandığımı öğrendiğim zamanki hislerim aynıydı. Çünkü oradaki dört kişiden biri olmak benim için zaten büyük bir başarıydı. Çok mutlu oldum. Müslüman çoğunluklu bir ülkeden gelerek şarap sektöründe kariyer sahibi olmak ve özellikle bu sektörde kadın olarak bulunmamın verdiği etki ile beni aday olarak gösterdiler. Ve kazanmamda bu çeşitlilik de etkili oldu diye düşünüyorum.”

Uluslararası bir platformda Türk kültürünü temsil etmem gurur verici”

Master of Wine eğitimini tamamlamak istediğini belirten Eren, gençlere de tavsiyelerde bulundu. Eren, “2019 yılında Master of Wine programına katıldım. Üç aşamalı bir program. Ben ikinci aşamasındayım. Dünyada sadece 420 kişi Master of Wine unvanına sahip. Hedefim Master of Wine olmak. Şarap eğitimlerine devam ediyorum. Uluslararası bir platformda Türk kültürünü temsil etmem çok gurur verici. Kariyerime devam ederek en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Gençler kendilerine güvenmeliler. ‘Neden katılayım’ veya ‘Neden beni seçsinler’ diye düşünmesinler. Kendilerini motive edip isteklerinin ve hedeflerinin peşinden koşsunlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.