Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 21. gününde. Heyetler arasındaki müzakereler devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya ile barış görüşmelerinin daha gerçekçi görünmeye başladığını söyledi. İşte müzakerelerde son durum ve savaşın 21. gününde bilmeniz gerekenler.
Lavrov: “Uzlaşma için umut var”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, RBC haber ajansına verdiği demeçte, Ukrayna ile devam eden barış görüşmelerinin kolay ilerlemediği fakat birtakım tavizler verilmesi halinde anlaşmaya varılabileceğine yönelik umut olduğunu söyledi. Kiev’in tarafsızlığının Ukraynalı yetkililer tarafından ciddi bir şekilde tartışıldığını belirten Lavrov, iki tarafın da bazı konularda anlaşmaya yakın olduğunu aktardı.

Müzakerelerde ilerleme kaydediliyor mu?
Dün düzenlenen dördüncü tur müzakerelerde bir miktar ilerleme kaydedildiği açıklandı. Ukrayna’nın müzakerecisi Mikhail Podolyak, Rusya ile görüşmeler sırasında temel çelişkiler olduğunu fakat uzlaşmaya kesinlikle yer olduğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile devam eden müzakerelerin daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İki ülke arasındaki görüşmelerin bugün de devam etmesi bekleniyor.

Kiev’de patlama sesleri
Bu sabah erken saatlerde Ukrayna’nın güneyindeki Odessa ve Zaporijya kentlerinde patlama sesleri duyuldu. The Economist muhabiri Oliver Carroll, sosyal medya hesabından bölgede yüksek sesler duyulduğunu yazdı. BBC’nin haberine göre bölgede can kaybı olup olmadığına yönelik herhangi bir bilgi bulunmuyor.
Başkent Kiev’de de bu sabah patlamalar duyuldu. Acil Servis Birimleri, Shevchenko’daki 12 katlı bir apartmanın Rus birlikleri tarafından hedef alındığını söyledi. En az iki kişinin yaralandığı saldırıda, 35 kişi ise binadan tahliye edildi.

En az beş kişinin hayatını kaybettiği dünkü saldırıların ardından da başkentte 35 saatlik bir sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Moskova, yarın Ukrayna’da
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından halka seslendi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün Moskova’ya, yarın ise Ukrayna’ya gideceğini açıkladı.

Çavuşoğlu’nun bugün Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelmesi ve ardından ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
Üç Avrupalı lider, Zelenskiy ile bir araya geldi
Dün Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek ve dayanışma göstermek için başkent Kiev’e gitti. Polonya’da Kiev’e tren yolculuğu ile geçen liderler, görüşmelerinin ardından basına verdikleri demeçte, Ukrayna’nın yalnız olmadığını ve Ukrayna’nın direnişine destek verdiklerini belirtti.

BM: 3 milyon 381 kişi Ukrayna’yı terk etti
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana 3 milyon 381 kişinin Ukrayna’yı terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu kişilerin yaklaşık 1,8 milyonunun Polonya’ya geçtiği biliniyor.

Öte yandan Ukrayna’daki saldırılarda bugüne kadar 691 sivil hayatını kaybetti.
Rusya, Avrupa Konseyi’nden çekiliyor
Rusya, Avrupa Konseyi’nden ayrıldığını açıkladı. Konseyin Rusya delegasyonu başkanı Pyotr Tolstoy, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov imzalı mektubu Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne teslim ettiğini belirtti.

İnsan hakları ve hukukun üstünlüğünü korumakla sorumlu Avrupa Konseyi, Rusya’nın üyeliğini 25 Şubat’ta dondurmuştu.
Rusya’dan yaptırım misillemesi
Ukrayna’ya saldırılarının ardından birçok Batılı ülke tarafından yaptırımlara maruz kalan Rusya, aralarında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da aralarında bulunduğu 13 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. Alınan bu karar ile bu kişilerin Rusya’ya girişi yasaklandı.








