Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da kıtlık yaşanacak mı?

Rusya-Ukrayna savaşı 22. gününde. Savaş, tarım endüstrisini şimdiden altüst ederken; yerel ve uluslararası gıda arzının bozulmasından endişe ediliyor. Guardian, stokların günden güne eridiği Ukrayna’daki üç çiftçiyle tarımsal üretimdeki gidişatı konuştu. Çiftçiler, stokların günden güne eridiğini ve önlerini göremediklerini anlattı.

Rus birliklerinin kontrolü altındaki Ukrayna’nın Herson kentine 19 kilometre uzaklıkta yaşayan 39 yaşındaki mandıra çiftçisi Andrii Pastushenko, bölgelerine üs kurmak için hafta başında 10 Rus askerinin geldiğini ve bu sabah saatlerinde bölgeden ayrıldıklarını anlattı.

Andrii Pastushenko, Rus ablukası altındaki Herson’dan sadece 20 kilometre uzaklıktaki çiftliğinde.

Rus birliklerinin bu sabah apar topar hazırlandıklarını ve çiftlikten iki araba ve yiyecek aldıklarını belirten Pastushenko, “Rus askeri birlikleri çiftlikten aldıklarının parasını ödemedi” dedi.

Pastushenko’nun 350 ineklik mandıra çiftliği, Ukrayna’da faaliyet gösteren Fransız süt ürünleri şirketi Lactalis’e süt satıyor. Savaşın başlamasının ardından Pastushenko’nun personeli tereyağı, lor ve krema yapıyor, köylere ve ailelere dağıtıyor. Ayrıca, bölgedeki 70 çiftlik işçisine ve vatandaşlara yiyecek sağlamak için tahıl kaynaklarından lapa yapıyor, çiftlikteki inekleri kesiyor.

Pastushenko’nun mandırasının personeli, askerler ve yerel halk için çiftliğin sütünü süt ürünlerine dönüştürüyor.

Çiftliklerden hastanelere ve civar köylere yardım

Pastushenko’nun eşi ise küçük oğulları ile birlikte Kiev’in 90 mil batısındaki Zhytomyr şehrine taşındı. Pastushenko ise 15 yaşındaki oğluyla birlikte çiftlikte kaldı. 

Çiftlikte işlerin devam ettiğini belirten Pastushenko, “Savaşın ilk beş gününde Herson’dan bir süt kamyonu geldi, sütü aldı ve yerel halka dağıtmadan önce tüm şehir hastanelerine süt dağıttı. Şimdi her köyden çiftliğe gelen, sütü ve yemeği alıp kiliselerin yardımıyla dağıtan birileri var” dedi.

İnekler için yemlerinin tükendiğini ve yem satın almak için başka bir yere gidemeyeceklerini de söyleyen Pastushenko, “Ben gidemem. Burada mahsur kaldık. Eğer gidersem aç insanlar inekleri ve diğer hayvanları çalıp kesecekler. Bunu zaten yapıyoruz, ancak iki günde bir sadece bir inek çünkü çalışanlarım ve geri kalanımız için ete ihtiyacımız var” diye konuştu.

Çiftlik personeli cepheye katılıyor

Kees Huizinga’nın Kiev’in 120 mil güneyinde, Cherkasy yakınlarında iki bin ineklik bir mandıra sürüsü ve 450 domuzu var. Huizinga, şu anda bölgesinde Rus askeri olmamasına rağmen, çok sayıda personelinin gönüllü olarak orduya katıldığını söyledi.

Çiftlikte üretilen süt, ülkenin diğer bölgelerinden yoğun bir göçün yaşandığı Batı Ukrayna’daki bir süt üreticisi tarafından hâlâ toplanıyor. Ancak Huizinga’nın domuzları şu anda çoğunlukla çiftlikte kesiliyor ve ordu ile halk tarafından kullanılıyor. Huizingai, “Bu oldukça ilkel ama başka seçeneğimiz yok” dedi.

Ukrayna’nın batısındaki Lviv kenti yakınlarındaki iki bin hektarlık ekilebilir bir çiftliği birlikte yöneten başka bir çiftçi, patates ve soya fasulyesi de dahil olmak üzere protein ürünleri yetiştiriyor. 

Dört-beş haftalık erzak kaldı

Çiftlik, Ukrayna ordusuna ve mültecilere patates tedarik ediyor ancak çiftlik sahibi sadece dört ila beş haftalık erzakının kaldığını söyledi. Ülkedeki yetiştiricilerin, yakıt, gübre ve böcek ilacı kıtlığı nedeniyle bu yıl hangi bahar bitkilerinin yetiştirecekleri konusunda önümüzdeki iki hafta içinde kritik kararlar almaları gerektiğini söyledi.

Son birkaç yıldır Ukrayna dışında ikamet eden ancak sahadaki personelle günlük olarak iletişim kuran çiftçi, çiftliğin şu anda Rus askeri müdahalesinden arınmış olduğunu ancak personelinin güvenliği konusunda endişeli olduğunu belirtti.  

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.