Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşiret reisi, holding patronu: Chelsea için nakit 20 milyar lira teklif eden Muhsin Bayrak hakkında bilinenler

1975’te Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Direktaşı Köyü’nde doğan Muhsin Bayrak, “Mutki” veya “Bayrak” olarak bilinen ve kendi söylemine göre 500 bin kişilik bir aşiretin lideri. Henüz 29 yaşındayken aşiretin başına geçen Bayrak, “aşireti kurumsallaştıran kişi” olarak biliniyor.

Muhsin Bayrak, sanayiden otomotive, inşaattan biyoenerjiye kadar birçok alanda faaliyet gösteren şirketlerini, kurucusu olduğu AB Grup Holding’in yönetim kurulu başkanı olarak yönetiyor. İsmi, son olarak Rus iş insanı Roman Abramovich’in satışa çıkardığı İngiltere Premier Lig kulübü Chelsea’yi almak için bir milyar pound nakit ödeyebileceğini açıklamasıyla gündeme geldi. 

Peki yaklaşık 1 milyar pound (20 milyar lira) nakit para karşılığında bir futbol kulübü satın almak isteyen Muhsin Bayrak hakkında neler biliniyor? Kendisine AB Grup Holding aracılığıyla ilettiğimiz röportaj talebimiz henüz yanıt bulmadı. Ancak açık kaynaklardan Bayrak hakkında bazı bilgiler edindik.

Muhsin Bayrak kimdir?

Bayrak’ın söylemine göre, Bayrak adı aşirete, Mutki aşiretinin Kurtuluş Savaşı’ndaki silahlı mücadelesi sonrası Mustafa Kemal Atatürk tarafından veriliyor. Babasını henüz dokuz yaşındayken kaybeden Bayrak, 2018’de Star.com’a verdiği bir röportajda 1990’larda ailecek Bitlis’ten İstanbul’a göç ettiklerini anlatıyor: 

Biz bir anneden 13 kardeşiz. Bitlisliyim. İstanbul’a 1990’larda geldim. Köyde çiftçiydik. Babamın yedi tane köyü vardı, ağaydı ama 1990’larda hepsini bıraktık ve coğrafyamızdaki ciddi sıkıntılar nedeniyle İstanbul’a geldik. Gelirken de kardeşlerimle ‘İnşaatlarda çalışırız’ diye kendi kazma küreklerimizi de aldık, geldik. Ailemiz, Türkiye’nin en büyük aşiretlerinin başında geliyor. Mutki aşireti diye geçer adımız. Ben de bu aşiretin başında yer alıyorum. 500 binden fazla nüfusumuz var. Türkiye’nin her yerine yayılmış durumdayız.”

Muhsin Bayrak’tan AB Grup’un internet sitesinin tanıtım bölümünde ise şöyle bahsediliyor:

“Bu zamana kadar Türkiye’de 200’den fazla inşaat projesi hayata geçiren, Yunanistan’da çok sayıda inşaat projesi dışında Atina Marinası’nı inşa eden Muhsin Bayrak, yine Yunanistan’da enerji sektöründe varlığını devam ettirmektedir. Son olarak Bodrum Türkbükü’nde 100 milyon dolarlık yatırımla dünyaca ünlü Türk mimar Barbaros Sağdıç’ın tasarladığı ve 28 malikaneden meydana gelen Madnasa Türkbükü projesine start veren Bayrak, yerli ve milli kripto para borsası ABStocks’u da geçtiğimiz günlerde faaliyete geçirdi.”

AB Grup Holding

AB Grup Holding, 1998 yılında Muhsin Bayrak tarafından kuruldu. İlk yıllarda inşaat ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren şirket daha sonra kozmetik, matbaa, kağıt sanayi, yenilenebilir enerji, kripto para gibi pek çok sektöre girdi. Bugün holding bünyesinde 10 bine yakın kişi çalışıyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre holdingin bazı projeleri şöyle:

  • Madnasa Türkbükü (Bodrum Türkbükü’nde 100 milyon dolar bütçeli bir proje)
  • Nişantaşı Bayrak Konutları
  • ABStocks (Kripto varlık alım satım platformu)
  • AB İhracat ve İthalat A.Ş.
  • AB Marina ve Turizm Yatırımları A.Ş. (İtalya ve Yunanistan’da marina yatırımları mevcut)

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in evini aldığını iddia etti

2021 Nisan ayında yerli ve yabancı basın kuruluşlarında çıkan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) resmi konutuna taşınması sebebiyle Washington DC.’deki dairesini satışa çıkaran Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in evine en yüksek teklif Muhsin Bayrak’tan geldi. Bayrak o dönem konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Holding brokerlarımız ile Harris’in brokerları dairenin satış sürecine girdiği ilk günden beri irtibatta. Pazarlık sürecinin sonuna gelindi ve yakında imzayı atmayı planlıyoruz. Gerek kendi yatırımlarımızın gerekse Türkiye’deki diğer yatırımların ABD pazarında güçlenmesi için çalışıyoruz. Bu satışın Türkiye için de önemi çok büyük” demişti. 158 metrekarelik daire 2 milyon dolardan satışa çıkarılırken Bayrak’ın yaptığı teklif açıklanmamıştı. 

Bentley hayranı

Bayrak 2014 yılında, Bentley’in o döneme kadar ürettiği en pahalı arabalardan, dünyada 60, Türkiye’de bir adet bulunan Bentley GT Cabrio W12 Marbella’nın Türkiye’deki tek sahibiydi. Aracın o dönemki satış fiyatı ise 650 bin euroydu. 

“70 bin TL maaş veriyoruz, yazılımcı bulamıyoruz”

AB Grup Holding bünyesinde kripto para borsası ABStocks’u geçtiğimiz yıl 4 milyon dolarlık yatırımla kuran Bayrak, şirketin tanıtım toplantısında şöyle konuştu:

“Aylık 70 bin lira maaş veriyoruz, yazılımcı bulamıyoruz. Ülkemizin bir an önce kendi yazılımcısını yetiştirmesi gerekiyor.”

2019 yerel seçimlerinde Binali Yıldırım’ı destekledi

Bayrak, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İstanbul’da AKP adayı Binali Yıldırım’ı destekleyeceklerini açıklamıştı: 

İstanbul Türkiye’nin kalbinin attığı bir şehir. Dolayısıyla İstanbul’un devleti yönetmiş, tecrübesi ile kenti geleceğe taşıyabilecek, ülkemiz adına süren önemli projeleri devam ettirecek, uzlaşmacı kişiliğiyle de toplumun her kesimini kucaklayabilecek ve barış ekseninde toplumsal ruhi şekillenmeyi tesis edebilecek bir başkan tarafından yönetilmesi şarttır. İşte bu nedenle, aşiretimizin büyükleri, aile üyelerimiz ve hemşerilerimizle yaptığımız istişareler sonucunda Bayrak ailesi ve Mutki aşireti olarak İstanbul’daki büyükşehir belediye başkanlığı yarışında Binali Yıldırım’ı destekleme kararı aldık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.