Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Leningrad’dan Harkov’a: Savaş ve umutsuzluklarla dolu bir hayat hikayesi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 25. gününde. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan itibaren en az 3,5 milyon Ukraynalı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Ülkesini terk edemeyenler arasında Leningrad Kuşatması’ndan sağ kurtulan 87 yaşındaki Margarita Morozova da bulunuyor. Rus birliklerinin kuşattığı Harkov’da oturan Morozova’nın yaşadıkları, kuşatma sırasındaki anılarına benziyor.

Margarita Morozova

İkinci Dünya Savaşı sırasında iki buçuk yıl süren Leningrad Kuşatması’nı yaşayan ve kurtulan 87 yaşındaki emekli kütüphaneci Margarita Morozova, şimdi bir kez daha saldırı altında. Rusya sınırına 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Rus birliklerinin kuşatması altındaki Harkov’da oturan Morozova, yaşadıklarını Reuters haber ajansına anlattı.

“Böyle bir katliamın tekrarlanacağını hayal edemezdim”

Nazi güçlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında, o dönemki adı Leningrad olan St. Petersburg’u kuşatmaya başladığında henüz yedi yaşında olan Morozova, “Çocukluğumda bombardımanlardan saklanırdım. Eski binalara sığınırdık. Şimdi de aynısını yaşıyorum” dedi.

Yaşlılığında yeni bir savaşın başlayacağını asla düşünmediğini belirten Morozova, “En kötü kâbuslarımda bile böyle bir katliamın tekrarlanacağını hayal edemezdim. Çok korkunç” diye konuştu.

Rus birliklerinin hava saldırıları ile şehri dört bir yandan kuşatmaya çalıştıklarını belirten Morozova, sirenler çaldığında koridorlara çıktıklarını fakat bu durumun da kendilerini koruyup korumayacağından emin olmadıklarını söyledi.

“Savaşı gördük, nasıl olduğunu biliyoruz”

Daha önce savaşı gördüğünü, nasıl bir şey olduğunu bildiğini belirten Morozova’nın tek isteği, savaşın bitmesi:

“Savaşı gördük ve nasıl olduğunu biliyoruz. Savaşın bitmesini istiyorum. Ukrayna’yı barış içinde bırakmalarını istiyorum. Ukrayna bağımsız bir ülke. Burada ne yapıyorlar?”

“Çocuklar bir hiç uğruna ölüyor: Neden?

Doğduğu ülke olan Rusya ile şimdi yaşadığı ülke Ukrayna arasındaki bir çatışmaya denk gelen Morozova, bu savaşın devam etmesinin her iki taraf için de felaket olacağına inanıyor:

“Bu savaş Rus halkı için de felaket. Çocukları bir hiç uğruna ölüyor. ‘Ne için?’ diye soruyorum. Bizim ortak ve yakın kültürlerimiz var. Bu savaş nasıl oldu? Korkunç.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.