Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2014’te Kırım’ın ilhakını destekleyen oyuncu Chulpan Khamatova, Ukrayna’daki savaşa karşı olduğunu belirterek Rusya’dan ayrıldı

Oyuncu Chulpan Khamatova, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıya karşı olduğunu belirterek ülkesini terk etti. Geçmişte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek verdiği videosu ve Kırım’ın 2014’teki ilhakını desteklemesiyle bilinen oyuncu, Ukrayna’ya karşı başlatılan saldırılara günler sonra tepki göstermişti.

Rusya’nın tanınan oyuncularından Chulpan Khamatova, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını protesto etmek için, tatil amacıyla gittiği Letonya’ya taşındı. “Elveda Lenin” filmindeki rolüyle tanınan Tatar kökenli Rus oyuncu, 2012 seçimlerinden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e destek veren bir video çekmiş ve 2014’teki Kırım’ın ilhakını desteklemişti.

Oyuncu, YouTube kanalı Tell Gordeeva’ya verdiği röportajda “Rusya’yı terk ederek Letonya’ya taşınma kararı aldığını” söyledi. Khamatova, “Rusya’da kalıp bir yalanın içinde yaşamaya devam edemezdim” diyerek birikiminin kendisi ve çocuklarına birkaç ay yeteceğini ve henüz iş bulamadığını anlattı.

Khamatova, Ukrayna’ya saldırıların başladığı 24 Şubat’tan günler sonra Rusya’nın çatışmalara son vermesi için çağrı yapan sanatçılar arasındaydı.

Röportajında, ülkeye dönmesi durumunda tutuklanacağından korktuğunu dile getiren oyuncu, yakın gelecekte Rusya’ya dönmeyi düşünmediğini belirtti.

Aynı zamanda Rus sivil toplum kuruluşu Podari Zhizn’in de kurucuları arasında yer alan Khamatova, “ülkeden ayrılmasının bu durumu değiştirmeyeceğini, Rusya’daki hayır kurumunun çalışmaya devam edeceğini ve kurucusu olarak kalacağını” söyledi.

Öte yandan, iktidar partisi Birleşik Rusya Milletvekili Sultan Khamzaev, saldırının başlamasının ardından ülkeyi terk eden Rus girişimci ve oyuncuların dönüşünü yasaklamayı teklif etti.

Chulpan Khamatova kimdir?

Ülkenin önde gelen oyuncularından Chulpan Khamatova, 1975’te Tataristan’ın başkenti Kazan’da dünyaya geldi. Oyunculuk kariyerine öğrenci yıllarında başladı. Rol aldığı ilk filmi, 1997’de “Dansçının Zamanı”yla Rusya Sinema Sanatları ve Bilim Akademisi tarafından düzenlenen, yıllık ana ulusal film ödülü Nika’nın sahibi oldu.

“Petrov’s Flu” ve “Elveda Lenin!” gibi birçok ödüllü filmde oynayan Khamatova, kariyeri boyunca 40’tan fazla dizi ve filmde rol aldı.

Hasta ve yardıma muhtaç çocukları desteklemek için düzenlenen yardım konserlerinde de yer alan Khamatova, hayır kuruluşu Podari Zhizn Vakfı’nın da kurucuları arasında.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.