Almanya, enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltacak bir hamlede bulunarak Katar ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmasına imza attı. İki ülke arasındaki sözleşme uzun vadeli bir işbirliği öngörürken, kısa vadede Rusya’ya enerji için yapılan ödemelerde herhangi bir azalmaya neden olmayacak. Öte yandan Avrupa’nın ve Almanya’nın Rus enerjisine bağımlı olması üzerindeki tartışmalar tüm hararetiyle devam ediyor.
Almanya, Rus enerjisine bağımlılığından kurtulmasına yardımcı olacak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedariki için Katar ile bir sözleşme imzaladı.
Ancak sözleşme uzun vadeli bir çözüm öngörüyor. Dolayısıyla yalnızca petrol için Avrupa’dan günde 285 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen paranın Rusya’ya akışını yavaşlatması bakımından bu anlaşmanın kısa vadede herhangi bir sonuç vermeyeceği düşünülüyor.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Alman iş dünyasının ünlü simalarının da eşlik ettiği Doha’daki görüşmelerin ardından söz konusu anlaşmayı duyurdu. Habeck, “Uzun vadeli bir enerji ortaklığına, bir işbirliğine girmenin kesin olarak kabul edildiğini söyleyebilmem harika. Artık bu yolculuğa dahil olan şirketler Katar tarafıyla sözleşme görüşmelerine girecek” derken, Katar’dan planlanan ithalat hakkında ayrıntılı bir rakam vermedi.
Koalisyon hükümetinde Yeşiller Partisi’nin liderliğini üstlenen Habeck, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin istediği gibi Rusya’ya tam bir enerji ambargosu uygulamayı reddettiği için son haftalarda sert eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. Zelenskiy geçen hafta Bundestag’ta (Alman Federal Meclisi) yaptığı konuşmada Almanya’yı sadece üç önceliğe sahip olmakla suçlamıştı: “Ekonomi, ekonomi, ekonomi.”
Anketler, Almanlar’ın çoğunluğunun Rusya’yı durdurmaya yardımcı olması halinde daha yüksek gaz fiyatları da dahil olmak üzere fedakârlık yapmaya hazır olacağını gösteriyor.
Habeck’in Katar ziyareti, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Körfez’deki iki geleneksel İngiliz müttefikini petrol üretimini artırmaya ikna etmek amacıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptığı fakat somut bir sonucun çıkmadığı seyahatinin hemen ardından geldi.
Katar’ın 2025 yılına kadar LNG üretimini neredeyse ikiye katlaması bekleniyor. Habeck, Avrupa’nın Rusya’dan gelen enerji akışını sıfıra indirme süreci içinde olduğu konusunda söz verdi. Habeck’in bu derece temkinli davranmasının arkasında ise gerçekçi bir neden bulunuyor. Zira şu anda Almanya’da LNG depolayacak terminal yok. Brunsbüttel ve Wilhelmshaven’da iki adet LNG terminali yapılmasına izin verildi ancak bunların inşa edilmesi üç yıl sürebilir.
Almanya, 2020’de Rusya’dan yaklaşık 56 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. Almanya’nın gaz ithalatının yaklaşık yüzde 55’i Rusya’dan sağlanırken, ülke içindeki gaz talebinin yüzde 40’ı sanayiden geldi. Ayrıca Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan yaptığı toplam gaz ithalatı yaklaşık 168 milyar metreküpe tekabül ediyor.
Katar 2020’de 106 milyar metreküp ihraç ederek ürettiği LNG’nin büyük kısmını Asya pazarlarına sattı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Enerji tedarikinde çeşitlilik sağlanmalı”
Habeck, Doha seyahatinde Avrupa’nın geleceğinin enerji konusunda tedarikçilerini çeşitlendirmekten geçtiğini ve Almanya’nın enerji bağımlılığını bir tedarikçiden diğerine aktarmasının pek bir anlamı olmayacağını vurguladı. Bu nedenle Almanya enerji tedarikini çeşitlendirmek için ayrıca Norveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile de görüşmelerde bulunuyor.
Öte yandan Habeck, önceki Alman hükümetlerinin Rusya’ya bu kadar bağımlı hale gelerek bir hata yaptıklarını kabul etti. Moskova ayrıca, ağırlıklı olarak Druzhba boru hattı boyunca Alman petrolünün yüzde 34’ünü sağlıyor.
Günün sonunda Almanya, AB’nin Almanlar’ın Rus enerjisi alımlarına hizmet veren iki bankaya yaptırım uygulamaması konusunda ısrar etti.
Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz’ın eski başkanı Andriy Kobolyev, Almanya’nın bir yandan Rus enerjisini almaya devam ederek bir yandan da Rusya Ukrayna’dan çekilene kadar doğalgaz ödemelerini yapmayı reddetmek vasıtasıyla daha sert bir yol izleyebileceğine inanıyor. Kobolyev, Rusya’nın gaz kaynaklarını öylece kapatamayacağını ve Almanya’nın mevcut stoklarının önümüzdeki kışı geçirmesi için yeterli olacağını iddia ediyor.
Habeck, Almanya’da 2022’nin sonunda hayata geçmesi planlanan nükleer enerjiyi bırakma projesini durdurmayı reddetti. Ancak Habeck’in, 2030’a kadar kapanması gereken kömürle çalışan istasyonların ömrünü uzatmaya açık olduğu söyleniyor.
Bağımlılık tartışmaları devam ediyor
Almanya içindeki anlaşmazlıklar, Rus enerjisini kesmenin mümkün olup olmayacağı konusunda hararetli tartışmalar yaşanmasına neden oluyor.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel, Rusya’dan gelen tüm enerji akışının durdurulması halinde Avrupa Birliği’nin (AB) gelecek kış ayakta kalabileceğini ancak bunun elektrik dağıtımında kısıtlamaya gidilmesi de dahil olmak üzere sancılı önlemler gerektireceğini öne sürdü.
AB, blokun Rusya’dan gaz ithalatını 2022’nin sonuna kadar yaklaşık üçte iki oranında azaltmayı ve 2030’dan çok daha önce Avrupa’yı tüm Rus fosil yakıtlarından bağımsız hale getirmeyi hedefliyor.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise Fransa’nın daha ileri gitmeye istekli olduğunu ima ederek, “Rus petrolünü almayı derhal bırakmalı mıyız, hatta biraz daha ileri gidip Rus gazını ithal etmeyi bırakmalı mıyız? Başkan bu seçenekleri hiçbir zaman masadan kaldırmadı” dedi.
Kaynak: Guardian
Derleyen: Gökalp Badak