Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da yat limanı projesi ikinci kez mahkemeden döndü, valilik kararlara itiraz ediyor

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ndeki Karaca Mahallesi’nde Muğla Çevre Platformu (MUÇEV) Turizm TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılmak istenen 187 yat kapasiteli marina projesi için geçen yaz (2021) verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından proje hakkında alınan “çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı da 12 Mart’ta iptal edildi. MUÇEV’in kuruluşunda yer alan Muğla Valiliği karara itiraz ederek süreci temyize taşıdı. 

Karacasöğüt Koyu’nda bulunan alan, “özel çevre koruma alanı” ve “birinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı” statülerine sahip. Koy, Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’nin bulunduğu Otluk Koyu’na yakın bir mesafede bulunuyor.

Medyascope‘a konuşan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’nin yapımının ardından çevresindeki koyların kullanılamaz hale geldiğini, söz konusu yat limanı projesinin bu ihtiyacı karşılamak için yapıldığını söyledi.

“Burayı MUÇEV’e verdiler”

Beytekin, MUÇEV’in valilik tarafından kurulan, vakıf adı altında bir şirket olduğunu belirtirken yapımı mahkeme tarafından iki kez durdurulan proje hakkında şunları söyledi: 

“Orada valilik tarafından MUÇEV’e verilmiş, eskiden köylülerin işlettiği bir iskele var. Buradaki her yeri verdikleri gibi burayı da MUÇEV’e verdiler. MUÇEV de bu iskeleyi kazıklayarak büyütmeye çalışıyor. Orası doğal sit alanı, arkeolojik alan, tarım alanı aklınıza ne geliyorsa orada var aslında.”

“Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılınca kapasite ihtiyacı arttı”

Beytekin, bölgeye yakın Okluk Koyu’na Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’nın yapılmasının ardından duyulan yat limanı ihtiyacı nedeniyle bunların yaşandığını söyledi:

“Okluk Koyu’na Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılınca onun yanında olan koyların hiçbirine giriş izni verilmemeye başlandı. O yüzden kapasite ihtiyacı artıyor. Bu yüzden MUÇEV de burayı büyütmeye çalışıyor. MUÇEV’in yönetiminde isim isim kimler var bilemiyoruz ama Muğla Valiliği tarafından kuruluyor. Ancak normalde limited şirket. Vakıf değil, ismini vakıf diye kullanıyorlar ama limited şirket. Danıştay da alanın MUÇEV’e ihalesiz verilmesini iptal etti. ‘Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararına karşılık dava açılmıştı. Gelen bilirkişi de bizim lehimize karar verdi ve son olarak mahkeme de kararını ‘ÇED gereklidir’ şeklinde verdi. Devlet doğayı korumak için bir kanun çıkardı: Çevresel etki değerlendirmesi ancak ne yazık ki bir koruma kanunu bile resmen doğanın aleyhine kullanılıyor. Devamlı ‘ÇED gerekli değildir’ kararları çıkıyor.”

MUÇEV nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından 4 Nisan 2014’te kurulan şirketin yönetiminde cumhurbaşkanlığı ve kamu bürokratlarının olduğu iddia ediliyor.

Şirketin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ndeki (MERSİS) verilerinde ise şirket şubelerinde imza yetkilisi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Danışmanı Mehmet Akif Küçükdağ görünüyor.

Diğer yandan şirketin, muhalefet partili belediyelerin faaliyet alanları dahilindeki sahil bölgelerinde, merkezi yönetimin etkinliğini artırmak amacıyla kullanıldığı iddiaları mevcut.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban, MUÇEV’le ilgili 2020’de yaptığı açıklamada, “Sahillerdeki yerleri eğer muhalefet partili belediyeler işletiyor ise bakanlık ve valilik protokolü ile hemen belediyeden alınıp Muğla Turizm Çevre Vakfı’na (MUÇEV) devrediliyor.” demişti.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’nin maliyeti

Kamuoyunda “yazlık saray” olarak bilinen ve yapımı 2017’den 2021’e kadar süren yapının maliyeti 640 milyon 500 bin lira. 

92 dönümlük arazi üzerine yapılan ve içerisinde 300 oda bulunan yerleşke için yaklaşık 50 bin ağaç kesildi. Arazinin 10 bin 966 metrekarelik kısmı ise kum ve çakılla doldurularak plaj yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.