Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç ay önce kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişinin kazancı ne kadar? Ne kadarını banka, ne kadarını Hazine ödeyecek?

21 Aralık’ta uygulanmaya başlanan “kur korumalı mevduat hesabı” sisteminde üç aylık vade süresi bu hafta doldu. Peki, sisteme sürecin başında katılan vatandaşlar 90 günün sonunda ne kadar kazanç sağladı, kazancın ne kadarı banka, ne kadarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek?

Uygulamanın başladığı hafta, Merkez Bankası’nın açıkladığı gösterge dolar/TL kuru 11 lira seviyelerindeydi, bugün ise 14 lira 80 seviyelerinde seyrediyor. Kurda yaklaşık yüzde 26’lık bir artış söz konusu. Bu oran, yatırıma verilen yüzde 16’lık faizin üzerinde olduğu için aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak.

Örneğin, 24 Aralık’ta 10 bin lira ile 11 lira 72 kuruşluk dolar/TL kurundan sisteme katılan bir kişi, bu parayla yaklaşık 853,24 dolar alabiliyordu. Bugün (23 Mart) Merkez Bankası’nın gösterge kuru baz alınarak hesaplandığında ise (14,80 TL) 853,24 dolar ile 12 bin 628 lira alabiliyor.

Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26’lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16’lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine’den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak. Bu kârın 400 lirası yüzde 16’lık faizin kazancı olarak banka tarafından, kalan 2 bin 200 liralık kısmı ise kur farkı garantisi sebebiyle Hazine tarafından ödenecek. 

Faizde 400, altında 3 bin 314 lira kâr

Kişi, elindeki 10 bin lirayı 24 Aralık’ta üç aylık mevduat faizine yatırsaydı bugün 10 bin 400 lirası olacaktı.

24 Aralık’ta gramı 691 lira olan altına yatırım yapması durumunda ise bugünkü fiyattan (920 TL) bozdurması halinde 3 bin 314 lira kâr ederek, 13 bin 314 liraya sahip olacaktı. 

Hazine’ye maliyeti 14 milyar lira 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre mart ayı itibariyle kur korumalı mevduat hesaplarındaki toplam tutar 561 milyar 869 milyon TL.

İlk üç aylık süreçte doların yaklaşık yüzde 26 değer kazanmasıyla Hazine’den çıkacak kur garantisi ödeme tutarının 14 milyar TL olması bekleniyor.

Sistemde değişiklik

Resmi Gazete’de dün (22 Mart) yayımlanan tebliğlerle altın hesabı, ABD Doları, euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyelerini kur korumalı mevduat hesaplarına çevirenlere vade sonunda yenileme imkânı getirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.