Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enkaza dönen sokaklarda çello sesi: Çellist Karachevtsev, Harkov için bağış topluyor

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 29. gününde. Ruslar, Ukrayna’nın birçok kentini bombalamaya devam ederken pek çok sanatçı da savaşı sanatlarıyla protesto ediyor. Ukraynalı çellist Denys Karachevtsev, savaştan en çok zararı gören Harkov sokaklarında çello çalarken bir video yayınladı ve bağış kampanyası başlattı. Kampanyadan elde edilen gelir şehrin restorasyonunda kullanılacak.

Ukraynalı çellist Denys Karachevtsev, sosyal medya hesabından Ruslar’ın bombaladığı Harkov sokaklarında çello çaldığı bir video yayınladı. Savaşın yarattığı yıkımı göstermek isteyen Karachevtsev, yayınladığı videoyla şehrin yeniden restore edilmesi için bağış toplamayı hedefliyor. 

Sanatçı, Facebook’ta İngilizce, Ukraynaca ve Rusça paylaştığı mesajında, savaşta Ruslar’a karşı mücadele eden bu şehri sevdiğini ve savaş bittiğinde Harkov’un yeniden restore edileceğine inandığını belirtti. Karachevtsev, Washington Post’a verdiği demeçte, Harkov Ruslar’ın yoğun bombardımanı altında olsa da şehirde kalacağını ve Ukrayna’ya destek vereceğini söylemişti.

Harkov’da doğup büyüyen sanatçı, savaş başladığından beri ülkesi için gönüllü olarak çalışıyor, vatandaşların tahliyesi ve insani yardım konusunda aktif rol üstleniyor. Karachevtsev, bağış toplama projesinde Bach’ın eserlerini çalmasının gerekçesini ise şöyle anlattı:

“Bach’ın müziği, ‘manevi’ olarak insanlara iyi geliyor. İnsanların moralini yükseltiyor. İnsanların ayakları üzerinde durması ve pes etmemesi konusunda daha istekli kılıyor.”


Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov, savaştan önce yaklaşık 1,4 milyon kişiye ev sahipliği yapıyordu. Ukrayna polisi, 20 Mart itibariyla Harkov’da 600’den fazla binanın yıkıldığını açıkladı.

Kaynak: The New York Times

Derleyen: Tuğbanur Toprak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.