Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) motokuryeler ve dijital platform çalışanları için kanun teklifi sundu. İş Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin gerekçesinde, “Dijital platform çalışanlarının çalışma hayatındaki statülerinin tanımlanması, bunların sosyal ve ekonomik haklarının düzenlenmesine, iş sağlığı güvenliği, sosyal güvenlik haklarına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır” denildi.
İş Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi, dijital platformlarda çalışanların işçi statüsünde değerlendirilmesini, ücret, izin ve diğer haklarının korunmasına yönelik özel koruyucu düzenlemeler yapılmasını ve asgari gelir güvencesinin sağlanmasını içeriyor. CHP grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından verilen kanun teklifinde, “2022 yılı için verilen zamların yeterli olmaması nedeniyle çok sayıda işyerinde ve dijital platformlarda çalışanlar greve çıkmış ya da taleplerini çeşitli yöntemlerle duyurmuşlardır. Bu sorunun kalıcı çözümü için bir mevzuat düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Kanun teklifimiz ile dijital platform çalışanlarının çalışma hayatındaki statülerinin tanımlanması, bunların sosyal ve ekonomik haklarının düzenlenmesine, iş sağlığı güvenliği, sosyal güvenlik haklarına yönelik düzenleme yapılması amaçlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
“Yeni koruma ve denetim biçimleri mevzuata dahil edilmeli”
Çalışma hayatına ilişkin mevzuatta düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu belirtilen kanun teklifinde, şu ifadeler kullanıldı:
“Çalışanlar korumasız, güvencesiz ve düşük ücretlerle bu alanda çalışma zorunda kalmışlardır. Bu alanda çalışanların statülerinin saptanması önemli bir düzenleme konusunu oluşturmaktadır. Söz konusu statünün belirlenmesi ile birlikte bu çalışanların ücret, izin ve diğer haklarının da korunmasına yönelik özel koruyucu düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır. Dijital platform çalışanlarının bu yeni atipik ve esnek istihdam biçiminden kaynaklanan sorunlarının başka boyutu da iş sağlığı ve güvenliğine yönelik mevzuatın yetersiz kalmasıdır. Bu çalışma biçiminin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı açısından kapsama dahil edilmesi ve bu tür çalıştırmanın kendine yönelik risklerine ilişkin yeni koruma biçimlerinin ve denetim biçimlerinin mevzuata dahil edilmesi gerekmektedir.”