Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Bergama’da yapılmak istenen Millet Bahçesi için 100 esnaftan dükkanlarını boşaltması istenmişti: İtiraz ve yargı sürecine rağmen yıkım başladı

İzmir’in Bergama ilçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yaklaşık yüz esnafın dükkanının bulunduğu alana yapılmak istenen Millet Bahçesi projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve esnafın açtığı davada mahkemenin yürütmeyi durdurma ve keşif kararına karşın, bölgedeki dükkanların yıkımına başlandı.

Millet Bahçesi yapılmak istenen alan, ilçe merkezindeki 14 Eylül Stadı’nı da içine alan 51 bin 569 metrekarelik bölgeyi kapsıyor. Konuya ilişkin bölge esnafı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı davalarda İzmir 2. ve 5. İdare mahkemeleri proje hakkında yürütmeyi durdurma kararları vermişti. Davanın itiraz gerekçeleri, planlarda spor alanı olarak gösterilen stadyum kaldırılırken yerine eşdeğer bir alanın ayrılmaması, imar planlarındaki rekreasyon alanının tümüyle kaldırılması, kamuya ait park ve otopark alanlarının ticaret alanına dönüştürülmesi, bu değişikliklerin 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere aykırı olması ve bu alanlarda mülkiyeti bulunan hak sahiplerinin kamuya güveninin sarsılması olarak sıralanmıştı.

Bölgede ekim ayında konuştuğumuz bir esnaf, projeye tepkisini şöyle dile getirmişti:

Biz buranın kapanmasını, yıkılmasını istemiyoruz. Ben burada çalışanım, çocuğuma ekmek götürüyorum. Bergama’da dükkan bulmak çok zor. Ne yapacağım bilemiyorum.” 

Medyascope‘a konuşan AKP’li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Esnafla ilgili hassasiyetimizi koruyoruz. Esnaf Çarşısı için ihale aşamasına geldik. Eğer itirazlar, mahkemeler bizi durdurmazsa altı-sekiz ayda Esnaf Çarşısı’nı yapıp esnafımıza teslim edeceğiz” açıklamasında bulunurken CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise “Seçilmiş bir belediye başkanına böyle bir davranış yakışmıyor. Kendisini kınıyoruz ve derhal bu yanlıştan dönmesini talep ediyoruz” demişti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dükkanların yıkımına başlanmasına şöyle tepki gösterdi: “Biz Millet Bahçesi’ne değil, ekmek kapılarını uzlaşmadan yıktığınız Bergama esnafımızın mağduriyetine, yeşil alanların ranta açılmasına karşıyız. Esnafın elektriklerini keserek, açtığımız davaları yok sayarak yapılan hukuk tanımazlığa karşıyız. Esnafımızın yanındayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.