Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’ın 70 yılık hafızası Turistik Otel’in yıkımına başlandı – Dicle Anter: “Modern barbarizm, kentsel dönüşüm adı altında belleği ortadan kaldırıyor”

Diyarbakır’da 70 yıllık Turistik Otel, tescilli yapı olmasına rağmen Koruma Kurulu kararıyla yıkılıyor. Bir dönem otelde müdürlük yapan Kürt aydını Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, otelin yıkımını “modern barbarizm” olarak nitelendirdi. Eski Diyarbakır Müzesi Müdürü arkeolog Nevin Soyukaya ise Koruma Kurulu’nun tescili kaldırmadan binanın yıkımına karar vermesinin bir skandal olduğunu söyledi.

Ermeni mimar Harutyun Sarafyan’ın 1953’te Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesinde inşa ettiği Turistik Otel, şehirdeki modern mimarinin ilk ve en önemli örneklerinden biriydi. Diyarbakır siyasetine de yön veren otel, şehrin hafızası niteliğindeydi. Tescilli yapı olan otelin yıkımına Koruma Kurulu kararının hemen ardından başlandı.

Dicle Anter

Dicle Anter: “Ne zaman otelin önünden geçsem babamı hatırlarım”

Otelde bir dönem müdürlük yapan gazeteci-yazar Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de yıkıma tepki gösterdi. Medyascope‘a konuşan Anter, Diyarbakır’a ayak bastığında hep Turistik Palas Oteli’ni ve babasını hatırladığını belirterek, “Gençliğimizde Diyarbakır’a çok gelip kaldım. Diyarbakır o zaman Turistik Palas Otel ve Çamlıca Kahvesi’nden sonra bitiyordu. Ne zaman otelin önünden geçsem, babamın diktiği çam ağaçlarını görsem babamı hatırlarım. Babam orayla ile özdeşmişti. Babamın geçmişinde de her şey orada başlıyor. İlk çıkardığı gazeteyi de Diyarbakır’da yayımlamıştı” dedi.

Musa Anter, oğulları ve yeğeniyle.

“Bu hafızanın silinmesine nasıl izin verilir, anlamakta güçlük çekiyorum”

Otelin bir zamanlar Diyarbakır siyasetine yön veren bir mekan olduğunu dile getiren Dicle Anter, şöyle devam etti: “Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterand’ın ve ABD’li üst düzey yöneticilerinin de gelip kaldığı bir mekansal hafızaydı. Ailemiz için oranın manevi değeri çok büyüktü, yıkılmasına çok üzüldüm. Bu hafızanın silinmesine nasıl izin verilir, anlamakta güçlük çekiyorum. Diyarbakır’ın en popüler ve nezih mekanlarından biriydi. Maalesef günümüzdeki modern barbarizm, kentsel dönüşüm adı altında belleği ortadan kaldırıyor ve tarihi yapıları yıkıyorlar.”

Arkeolog Nevin Soyukaya

Soyukaya: “Koruma Kurulu skandal bir karara imza attı, tescili kaldırmadan yıkıma karar verdi”

Kentte geçmişte müze müdürlüğü yapan, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO listesine alınması sırasında alan başkanı olarak görev yapan arkeolog Nevin Soyukaya ise Diyarbakır’da 2016’da yaşanan çatışmaların ardından yıkım sürecinin sistematik olarak devam ettiğini söyledi. Mekansal yıkımların asıl hedefinin toplumsal ve kolektif hafıza olduğunu söyleyen Soyukaya, “Koruma Kurulu skandal bir karara imza attı, tescil kalkmadan yapı için yıkım kararı verdi. Tescili arsadan ibaret saydı. Oysa o yapıdır tescil olan. Yapının miadını doldurduğuna dair raporu açıklamıyorlar. Güçlendirme yapılabilirdi, kabuğu korunarak içerden güçlendirme yapılabilirdi. Sur’daki bütün yıkımlar kurul onaylı oldu” diye konuştu.

“Son 50 yılın hafızası gizliydi”

Turistik Palas Otel’e kentin sosyal ve kültürel hafızasına değer sunduğu için tescilin verildiğine dikkat çeken Soyukaya, “Orada son 50 yılın hafızası gizliydi. Bütün bunlar yıkımla birlikte silindi ve siliniyor. Karar çıktıktan sonra oluşan tepki yıkımı durdurur gerekçesiyle alel acele yıkıma başlamışlar. Diyarbakır’da hafızayı silmeye yönelik yıkım ne zaman bitecek, ne zaman durdurulacak, kentin geleceği ile ilgili bir sorundur. Buna birilerinin artık ‘dur’ demesi lazım” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.