Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mart ayı ihracat rekoru kırıldı ancak ihracatçı temkinli: “Ucuz malı herkes satar”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Mart ayında ihracatımız geçen yılın mart ayına göre yüzde 19,8 artışla 22.7 milyar dolar olmuştur” diyerek miktarın, tüm zamanların mart ayı ihracat rekoru olduğunu ilan etti. Diğer yandan ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı enflasyonunu yüzde 61,14 olarak açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise oran yüzde 142. Peki yüksek enflasyona rağmen ihracattaki artış sürdürülebilir mi?

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’ye göre Türkiye, bu konuda çok dikkat edilmesi gereken bir sürece giriyor. 

“Geleneksel sektörlerimizde değil dünyada revaçta olan sektörlerde bir artış var”

Eskinazi’ye göre ihracattaki artış Türkiye’nin geleneksel sektörlerinde değil:

22.7 milyar dolarla tüm zamanların mart ayı ihracat rekoru kırıldı. Öncelikle şunu söylemek lazım, mart ayı ihracat rakamları önceki aylarda alınan siparişlerin sonucudur. Ayrıca dünyada emtia fiyatlarındaki artış devam ediyor. Özellikle dikkat çekici bir veri, birinci olan sektör kimya sektörü, otomotivde gerileme var. Çelik sektörleri yüzde 40 civarında ihracatını artırmış. Yani bizim geleneksel sektörlerimizde değil dünyada revaçta olan sektörlerde bir artış var. Bunlar çok dikkat edilmesi gereken veriler. Otomotiv eksiyle kapattı.”

Enflasyonun ihracata etkisi 

TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık bazda yüzde 114,97 oranında arttı. Artışın sektörel dağılımı ise şöyle:

Eskinazi, yüksek fiyat artışlarına ilişkin şu yorumda bulundu: 

“Burada bir ikaz yapmak istiyorum. Bu gelen zamlar, sadece doğalgaz ve benzeri enerji kaynaklarıyla çalışan fabrikaları etkilemiyor. Her sektörü etkiliyor. Fiyatlar arttıkça ihracatçının sermayesi de azalıyor.

“Enflasyon karşısında çalışanımızın mutluluğunu korumalıyız”

Eskinazi’ye göre yüksek enflasyon çalışanların yaşam standartlarını etkiliyor, bu da maaş zamları ile birlikte maliyet artışlarını beraberinde getiriyor:

Bunun yanında çalışan mutluluğu denen bir şey var. Sürdürülebilir bir şekilde çalışanlarımızı mutlu etmediğimiz müddetçe zaten iş sağlıklı yapamayız. Bu enflasyon karşısında onların da hayat standartlarını yükseltmemiz için maaşlarına iyileştirmeler yapmamız gerekiyor. Bugün TÜİK yüzde 62 oranında enflasyon açıkladı. ENAG’ın (Enflasyon Araştırma Grubu) açıkladığı oran yüzde 142’ydi. Bunlara baktığımız zaman çalışanlarımıza yaşanabilecek bir hayat standardı sağlayabilmemiz lazım. Yüzde 50 almış, bir ay mutlu olmuş personelinizle bir ay daha idare edersiniz, ondan sonra idare edemezsiniz.

Jak Eskinazi

“Türkiye çok dikkat edilmesi gereken bir sürece gidiyor”

Eskinazi, ucuza mal satımının sermayeyi eriteceğine dikkat çekti:

Bunların hepsini topladığımız zaman Türkiye çok dikkat edilmesi gereken bir sürece gidiyor. Satmak önemli değil, sermayeyi yemememiz lazım. Yani ucuza satıp da sermayeyi eritmememiz lazım. Şu an Türkiye’de bir kısım işlerde olan bu. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Şu anda sermayemizi muhafaza edecek fiyatlarla mal satmamız lazım. Bütün dünyada fiyatlar yükseliyor, pazarlarımızı çok iyi korumamız lazım. Malımızı ne ucuza satalım, ne de müşteriyi ürkütelim. Ucuz malı herkes satar, önemli olan sermayeyi yemeyelim. Dünyada para arzı çok fazla. Dolayısıyla dünyada korkunç bir enflasyon var. Bizim ülkemizdeki çok ayrı bir enflasyon ancak bugün diğer ülkelerde de belli seviyede enflasyon var. Ancak enflasyonu kontrol etmemiz lazım. Kontrol edemezsek sonuçları çok farklı olur.”

“Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla değer kazandı”

Eskinazi, Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisine etkisini ise şöyle değerlendirdi:

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla değer kazandı. Bu değeri çok iyi muhafaza etmemiz lazım. Savaş biterse -ki umarım biter- Türkiye’nin avantajları daha net görülecek. Petrol, doğalgaz fiyatları normal fiyatlara geldiği zaman müşterileri elimizde tutmaya çalışacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.