Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reddit’in dijital sanat etkinliği “r/place” son gününde: Ukrayna bayrağı ve Putin’e yönelik sloganlar organizasyona damga vurdu

Sosyal medya platformu Reddit’in ilk kez 2017’de düzenlediği 1 Nisan Şaka Günü’ne özel “r/ place” etkinliği farklı ülkelerden kullanıcıların katılımıyla bu yıl da devam ediyor. Sanal etkinlikte kullanıcılar, 87 saat boyunca 1000×1000’lik boş bir dijital tuvale pikseller yerleştirerek gerçek zamanlı kolektif bir dijital sanat eseri üretiyor.

Reddit r/place 2022’nin ilk 24 saati

Reddit etkinliği ilk kez 2017’de, 1 Nisan Şaka Günü için deney yapmak üzere düzenlemişti. 2017’de 1 milyondan fazla kullanıcıdan 16 milyon pikselin yerleştirildiğini açıklayan sosyal medya platformu, r/place’in 1 Nisan 2022’de ikinci kez düzenleneceğini duyurdu.

Etkinliğin 2017 finali

Günlük 50 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformu Reddit, “subreddit” adı verilen çeşitli alt gruplar aracılığıyla kullanıcıları ilgilerine göre bir araya getiriyor. Bu alt gruplardan biri olan r/place’in ise 3 milyondan fazla kullanıcısı var.

Reddit’in etkinliği bu yıl Türkiye saatiyle 4 Nisan saat 19.00’a kadar devam ediyor. Kullanıcılar etkinlikte ortak bir tuvale beş dakika arayla bir piksel yerleştirerek çizim yapabiliyor. Tuvalde şu ana kadar pek çok ülke bayrağı, politik sloganlar, gökkuşağı bayrağı, film afişleri, tarihi figürlerin portreleri, şehir siluetleri gibi çeşitli tasarımlar yer aldı. Her kullanıcının beş dakikada bir piksel koyma hakkı olduğundan kullanıcılar subredditler aracılığıyla organize olup kolektif şekilde çizimlerini yapıyor.

Talep fazlalığı sonucunda tuval genişletildi

Washington Post’un haberine göre etkinlikte 3 Mart akşamından itibaren altı milyonun üstünde kullanıcı tarafından yaklaşık 72 milyon piksel dolduruldu. Yoğun talep nedeniyle sosyal medya platformuna zaman zaman erişim sorunları yaşadı. Reddit tuvali büyüterek fazla ilgiyi karşılamaya çalıştı.

Farklı subredditler arasında birbirlerinin çizim bölgelerini “işgal” girişimleri de olabiliyor. Kullanıcılar daha önce doldurulmuş pikselleri tekrar kullanabildikleri için çizimler birbirinin üstünü kaplayabiliyor. Bazı gruplar sadece mevcut çizimleri sabote etmek için korsanlık faaliyeti düzenleyebiliyor. Gruplar bu gibi durumların önüne geçmek için kendi aralarında işbirliği ve barış anlaşmaları yapabiliyor.

Ukrayna bayrağı

Etkinliğe bu yıl damga vuran çizimlerin arasında tuvalde en uzun süre kalan ve çizilen en büyük ülke bayrağı olan Ukrayna bayrağı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik küfürlü sloganlar yer aldı. 

Türkiye’deki kullanıcıların ise Türk bayrağı, Atatürk silueti, “193∞” notu, İstanbul ve Anıtkabir çizimleri tuvalde yer aldı.

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.