Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sırbistan’da Vučić yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Sırbistan’da dün (3 Nisan) düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić kazandı. Oyların yüzde 59,8’ini alan Vučić böylece ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.

CeSID seçim izleme grubu ve Ipsos’un sandık çıkış anketlerine göre Vučić, oyların yüzde 59,8’ini aldı ve cumhurbaşkanlığındaki görev süresini beş yıl daha uzattı. Vučić’in partisi İlerici Parti de oyların yüzde 43,6’sını aldı ve parlamentodaki çoğunluğunu korudu. İlerici Parti’nin Sosyalist Parti ile birlikte hükümeti kurması bekleniyor.

“Sırbistan tarihinin en temiz kampanyası”

Halkın kendilerine gösterdiği destekten gurur duyduğunu söyleyen Vučić, seçim sürecinde yürüttükleri kampanyayı da “Sırbistan tarihinin en temiz ve en güzeli” olarak nitelendirdi. Vučić, cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde, Sırbistan’ın modernleşmesini sürdürmek, ülkeye yabancı yatırımcı çekmek, barış ve istikrarı sağlamak için çaba harcayacağını söyledi.

Sırbistan’ın Avrupa Birliği (AB) üyeliği müzakereleri devam ederken ve Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa rağmen Moskova ile bağlarını koparmayacaklarının sinyallerini veren Vučić, “Bölgedeki en önemli şey geleneksel dostlarımızla bağ kurmak ve iyi ilişkiler geliştirmek” dedi.

Ukrayna’da yaşananların seçim kampanyasını etkilediğini kabul eden Vučić, “Askeri tarafsızlık politikamızı devam ettireceğiz” diye konuştu.

Muhalefetin hayal kırıklığı

Vučić’e karşı koalisyon kuran muhalefet partileri ise seçimlerden hayal kırıklığı ile ayrıldı. 2020’deki parlamento seçimlerini “hükümetin medya üzerindeki baskısının adil ve özgür olmayan seçimlere yol açtığı” gerekçesiyle boykot eden muhalefet partileri, bu seçimlerde seçmenlere bir alternatif sunmak için Birleşik Sırbistan Koalisyonu’nu kurmuş ve eski General Zdravko Ponos’u Vučić’in karşısına aday olarak çıkarmıştı.

Zdravko Ponos

Ponos bu seçimlerde oyların yüzde 17,1’ini alırken, Birleşik Sırbistan Koalisyonu’nun oy oranı ise yüzde 12,9’da kaldı.

Seçim komisyonunun ön verilerine göre ülke genelindeki seçmenin yüzde 58,54’ü sandığa gitti. Resmi sonuçların ise bu akşam açıklanması bekleniyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.