Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban ülke genelinde haşhaş ekimini yasakladı

Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban yönetimi, ülke genelinde haşhaş ekimini, hasadını ve işlenmesini yasakladı. Uzmanlar, ülkenin başlıca geçim kaynağı olan haşhaş ekiminin yasaklanmasının ülkeyi ekonomik bir krize sokamasından endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2021’de yayımladığı bir raporda, haşhaş üretiminin Afganistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’na (GSYİH) katkısı yüzde 7 olarak belirtiliyor. Dünyada haşhaştan elde edilen afyonun yüzde 85’i ise Afganistan’da üretiliyor.

Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde, Afganistan’ın Helmand eyaletindeki çiftçiler ve göçmen işçiler yılın mahsulünü hasat etmeye devam ediyordu. Hasat için kredi çeken birçok kişi, mahsulleri için ödeme almadıkları takdirde bu yasağın kendilerini zora sokacağını belirtti.

Euronews’e konuşan bir çiftçi şunları söyledi:

“Para başkalarının (kaçakçıların) cebine giriyor, biz sadece hasat yetiştirmekten kazandığımız paranın dörtte birini alıyoruz ve kazandığımız parayı, ekim sezonu başlamadan önce ödünç aldığımız parayı geri ödemek için kullanıyoruz.”

BM raporunda, 320 ton saf eroin üretilmesi için altı bin ton afyon macunu kullanıldığı belirtildi. Taliban yönetiminin aldığı bu kararın uyuşturucu ticaretini engellemesi ve çiftçiyi haşhaş yerine buğday gibi ürünler yetiştirmeye teşvik etmesi bekleniyor. 

Taliban’ın ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeye gönderilen uluslararası yardımların kesilmesinin üzerine bir de bu yasak eklenince, kırsalda yaşayan birçok Afgan’ın geçim sıkıntısı yaşayacağı öngörülüyor.

Kaynak: Euronews

Derleyen: Betül Gökce

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.