Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum Özel: Macaristan seçimleri Türkiye’de muhalefete ne söylüyor?

Macaristan’da 8,2 milyon seçmen 3 Nisan’da sandık başına gitti. Seçimleri Başbakan Viktor Orbán liderliğindeki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu kazandı. 12 yıl önce göreve gelen Orbán, iktidarına bir dört yıl daha eklerken Peter Marki-Zay liderliğindeki altı muhalefet partisi beklenen desteği göremedi ve hayal kırıklığı yaşadı.

Macaristan’da ne oldu? Orbán kimi yendi? Macaristan seçimleri neden bu kadar önemli? Macaristan ekonomisinin durumu nasıl? Orbán’ın Macarlara sunacağı yeni bir hikaye var mı? Macaristan muhalefeti neyi yanlış yaptı ya da yapamadı? İktidar ve muhalefet blokları seçim kampanyasını nasıl yürüttü? Rusya-Ukrayna savaşı seçim kampanyasını ve seçim sonuçlarını etkiledi mi? Macaristan’da muhalefetin kazanması domino etkisi yaratır mıydı? Macaristan’da seçim sistemi nasıl işliyor, Türkiye ile benzerlikler ve farklılıklar neler? Macaristan-Türkiye örnekleri hangi açılardan benziyor, hangi açılardan farklılaşıyor? Türkiye’de muhalefet Macaristan’daki seçim sonuçlarından nasıl dersler çıkarabilir?

Açık Oturum Özel‘in bu haftaki bölümünde Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tevfik Sönmez Küçük, siyasetbilimciler Sezin Öney ve Kemal Büyükyüksel, Gülçin Karabağ‘ın Macaristan seçimleri ile ilgili sorularını yanıtladı.

Spotify’dan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.