Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enes Kara için tahtaya yazı yazdıkları iddiasıyla “cumhurbaşkanına hakaret”ten yargılanan öğrencilere ilk duruşmada beraat: “Adaletli karar verdiler”

Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisi üç kişi Enes Kara’nın yaşamına son vermesinin ardından tahtaya yazı yazdıkları iddiasıyla “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı. Üç öğrenci bugün (5 Nisan) görülen ilk duruşmada beraat etti. Davayı ve beraat kararını, Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Hikmet Hazer ve avukat Didem Özhan ile konuştuk.

Olmayan eyleme gözaltı

Yargılanan öğrencilerden Hikmet Hazer, Elazığ’da ailesinin zoruyla kaldığı cemaat evindeki baskılar ve gelecek kaygısı nedeniyle yaşamına son veren Enes Kara için, 12 Ocak 2022’de Adnan Menderes Üniversitesi’nde eylem düzenlenmek istendiğini ancak açıklamadan önce kampüse polisin girmesi üzerine açıklamadan vazgeçildiğini anlattı.

Polisten gözaltında tehdit: “Bundan sonra her şey farklı olacak”

Daha sonra kalabalığın dağıldığını ve üç arkadaş kaldıklarını belirten Hazer, “Üçümüzü ayrı ayrı yerlerde tutup gözaltına aldılar. İlk başta neden gözaltına alındığımızı söylemediler. Bekleme, ifade derken sekiz saatlik bir süreç yaşadık. O süreçte polis beni tehdit etmişti, ‘Bundan sonra her şey farklı olacak, seni bir daha Kent Meydanı’da görmeyeceğim’ gibi şeyler söylediler” dedi. 

Enes Kara için tahtaya yazı yazdıkları iddia edilen üç öğrenciye “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Aydın 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşma beraat ile sonuçlandı.

Öğrencilerin avukatı Didem Özhan, gerekçeli kararı beklediklerini belirterek “Ben delili durumunun beraate etki ettiğini düşünüyorum. Tabii pratikte ne olacağı belli değil. Savunmamız da bu bu yöndeydi” dedi. 

Hikmet Hazer: “Adaletli karar verdiler”

Medyascope’a konuşan Hikmet Hazer de şunlara söyledi: “Bizi tahtaya yazı yazmakla suçladılar. Hâkimin ve savcının tavrı çok netti aslında. Yazıyı yazmış olsak bile bunun ağır eleştiri olduğuna kanaat getirirek beraat verdi. En baştaki endişelerimiz şunlardı: Hâkim ve savcılar homofobik olur mu, ayrımcı olur mu? Ama asla öyle olmadı, adaletli karar verdiler. İlk duruşmada beraat edebileceğimizi düşünmüyorduk, ceza alabiliriz diye düşünüyorduk. Hâkimin adaletli ve tarafsız yaklaşması bizi çok mutlu etti. Mücadeleye devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.