Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope’un haberi Meclis gündeminde: CHP Milletvekili Candan Yüceer kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerini Süleyman Soylu’ya sordu

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Medyascope’un haberiyle gündeme gelen Türkiye’de yaşamını yitiren ve kimliği belirlenemeyen 155 kadının akıbetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. 

Türkiye’de 2000 yılından bugüne kadar yaşamını yitirmiş 155 kadının kimliği tespit edilemedi. Kimliği tespit edilemeyen 35 kadın öldürüldü, 16 ölüm kayıtlara şüpheli olarak geçti, 45 kadının ise nasıl öldüğü bilinmiyor. Medyascope, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sitesinde yer alan kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin 20 yıllık kayıtları tarayarak veri haline getirdi. Emniyet kayıtlarına göre kimliği belirlenemeyen altı kadın doğal ölüm sonucu yaşamını yitirdi, 155 kadından sadece yedisine DNA testi yapıldı. Verileri değerlendiren uzmanlar ise evden kaçmış, aile tarafından dışlanmış ya da aile tarafından katledilmiş bireylerin o aile tarafından aranmadığına ve bu sebeple DNA testi yapılmadığına dikkat çekti.

Şüpheli ölümler arttı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2021 yılında 280 kadının erkekler tarafından öldürüldüğüne, 217 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğuna dikkat çekti. Şüpheli kadın ölümlerinin pandemi süreciyle birlikte ciddi şekilde arttığını hatırlatan Yüceer, “Normal şartlarda aileler, yakınları kaybolduğu zaman kolluk güçlerine haber vermektedir. Ancak ‘töre, namus cinayeti’ söz konusu olduğunda ‘kayıp’ başvurusunda bulunulmamaktadır. Bu da töre veya namus bahanesiyle öldürülen kadınların kimliklerinin tespitini imkânsız hale getirmektedir” dedi.

“Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mı?”

Yüceer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Kimliği belirlenemeyen cesetlerin, birer kimse oldukları unutulmamalıdır”

“Medyascope haber sitesi muhabiri Senem Büyüktanır, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sitesinde bulunan kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin ilanları tek tek incelemiş ve bu bilgileri veri haline getirmiştir. Bu çalışmaya göre, Türkiye’de 2000- 2022 yıllarında kimliği belirlenemeyen 155 kadın cesedine ulaşılmıştır.

Kimliği belirlenemeyen cesetler kimsesizler mezarlığına gömülmektedir. Gerçekte adı ve kimliği olan bireyler kimliklerini ölümle kaybetmektedir. Kimliği belirlenemeyen cesetlerin aslında birer kimse oldukları unutulmamalıdır.

“Kimliği belirsiz cesetlerle ilgili Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?”

Yüceer’in TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede yer alan sorular şöyle:

“* Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı sitesinde kamuoyu ile paylaşılan kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin 2000-2022 yıllarına ilişkin bulunan veriler güncel midir? Buradaki kayıtlar hangi özellikler esas alınarak tutulmaktadır?
* Bakanlığınız kayıtlarına göre 2000-2022 yılları arasında kimliği belirlenemeyen kaç ceset bulunmuştur? Bunlardan kaçı kadın cesedidir?
* Kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine defnedilmeden önce DNA testi yapılmış mıdır?
* Kimliği belirlenemeyen cesetlerin kimliklerini belirlemek üzere Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
* Son beş yılda öldürülen kadın sayısı kaçtır? Öldürülen kadınların sayılarının yıllara göre dağılımı nedir? Kadın cinayetlerinin kaçı şüpheli ölüm sıfatındadır?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.