Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de ölen 155 kadının kim olduğu tespit edilemedi – CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na sordu

Medyascope’un, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kimliği belirsiz cesetlere ilişkin ilanlarını tarayarak haberleştirdiği kimliği belirlenemeyen kadın cesetleri, haberi, ikinci kez Meclis gündeminde. CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca,  kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na verdi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın web sitesinde bulunan kimliği belirlenemeyen kadın cesetlerine ilişkin bilgilere göre Türkiye’de 2000- 2022 yıllarında 155 kadın cesedine ulaşıldı. Kimliği belirlenemeyen 155 kadın cesedinden sadece altı kadının doğal yollarla öldüğü kayıtlara geçerken, 35 kadının öldürüldüğü, 16 kadının ölümünün şüpheli olduğu tespit edildi. 61 kadının neden öldüğü kayıtlara “bilinmiyor” olarak geçerken 155 kadından sadece yedi kadına kimliğinin belirlenmesi için DNA testi yapıldı.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca kim oldukları belirlenemeyen, kimse tarafından sahiplenilmeyen, failleri ve ölüm sebepleri bilinmeyen kadın cesetlerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca’nın Bozdağ ve Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:

“DNA testi yapılması kayıp ihbarlarına karşı alınabilecek en uygun yöntem” 

“Verilere göre 155 kadından sadece yedisine DNA testi yapıldığı görülürken, 148 kadın için böyle bir talepte bulunulmamıştır. DNA testi yapılamayan kadınlara, bu testlerin yapılarak DNA örneklerinin arşivlenmesi; toprağa verilme işlemi sonrası birimlere bildirilecek kayıp ihbarlarına karşı alınabilecek en uygun yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu konu ile ilgili olarak;

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın sitesinde yer alan veriler en son ne zaman güncellenmiştir?

Kimliği belirlenemeyen kadın cesetleri ile ilgili istatistikler toplanırken izlenen kriterler nelerdir?

28.03.2022 tarihi itibarıyla kimliği belirlenemeyen kaç kadın cesedi tespit edilmiştir?

28.03.2022 tarihi itibarıyla kimliği belirlenemeyen kaç kadın cesedine DNA testi yapılmıştır?

DNA testi yapılan kimliği belirsiz kadın cesetlerinin kaçının kimliği belirlenebilmiştir?

Kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedine karşı toprağa verilme işlemi öncesi DNA testi yapılarak arşivlenmesi uygun bir yöntem değil midir? Bu ve benzeri olaylarda kişi ile ilgili kayıp bildiriminde bulunulduğunda aileden alınacak örnekler ile arşivdekilerin karşılaştırılması hem daha uygun hem daha hızlı olmayacak mıdır?

Kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedine DNA testi yapılması için aranan belli başlı kriterler var mıdır? Var ise bu kriterler nelerdir?

2000 – 2022 yılları arasında kimliği belirlenemeyen 155 kadın cesedinin 103’ünün İstanbul’da çıkmış olması ile ilgili bir planlamanız var mıdır? İstanbul’da gerçekleşen cinayet, şiddet gibi olaylar neticesinde kadınların hayatlarını kaybetmemesi için ne tür önlemler alacaksınız?”

Türkiye’de yaşamını yitiren 155 kadının kimliği yıllardır tespit edilemedi, yalnızca yedi kadına DNA testi yapıldı – Medyascope 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler