Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da anayasal kriz – Ömer Aslan: “İmran Han’ın söylemleri orduyu rahatsız ediyor”

Medyascope yayınında Alphan Telek konuğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Ömer Aslan ile Pakistan’da çıkan anayasal krizi ele aldı. Programda Pakistan’da yaşanan krizin sebepleri, Başbakan İmran Han‘ın ve muhalefetin rolü, Pakistan siyasetinde son derece önemli etkisi olan ordunun etkisi ve tüm bunların Pakistan’ın dış politikasına yansımaları tartışıldı. 

“Hükümet Anayasa Mahkemesi’nden beklediği desteği bulamadı”

Pakistan’daki krizin İmran Han’ın popülist söylemleri etrafında geliştiğini belirten Aslan, meselenin muhalif partilerin hükümete gensoru önergesi vermesiyle başladığının altını çizdi. Krizin başlangıç anlarından birinin İmran Han’ın partisinden bazı vekillerin Meclis’te muhalefet ile beraber oy kullanması olduğunu söyleyen Aslan, hükümetin bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak bunu engellemek istediğini belirtti. Aslan, “Hükümet Anayasa Mahkemesi’nden beklediği desteği bulamadı” dedi. 

“İmran Han’ın söylemleri orduyu rahatsız ediyor”

Aslan ayrıca İmran Han’ın popülist söylemlerinin hükümeti rahatsız ettiğini de ekledi. Aslan, İmran Han’ın hesaplanamaz tavırlarının ve söylemlerinin ordunun önemli isimlerini rahatsız ettiğinin de altını çizdi. Aslan’a göre, Rusya, ABD ve Çin arasındaki ilişkiler böylesine gerilmişken, İmran Han’ın Ukrayna savaşının başında Moskova’yı ziyaret etmesi orduda Pakistan’ın bağımsız dış politikasına zarar verici nitelikte olduğu fikrini yaydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.