Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Skandal: Sızan e-postalara göre Manchester City, Abu Dabi’den paravan şirketler aracılığı ile para aldı

Der Spiegel, Manchester City’nin Finansal Fair Play ihlallerine ilişkin üç yıllık soruşturmanın ayrıntılarını açıkladı. Abu Dabi iktidar ailesinin bir üyesi olan Mansur bin Zaid el-Nehyan’ın (Şeyh Mansour) başını çektiği skandallar silsilesinde City’nin eski teknik direktörü Roberto Mancini’nin de adı geçiyor. 

Manchester City hakkındaki iddialar yeniden gündeme geldi

Şeyh Mansour

Almanya’nın saygın yayın organlarından Der Spiegel, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi eyaletinin Manchester City’ye yapılan ödemeleri kolaylaştırdığını gösteren e-postalar yayınlamıştı. Yayınlanan belgelerde, Abu Dabi iktidar ailesinin bir üyesi olan Mansur bin Zaid el-Nehyan’ın (Şeyh Mansour) kontrolündeki özel bir şirketin, City’nin borçlarını kapatabilmesi için Abu Dabi’deki bir devlet kurumu ile bağlantı kurduğu görülmüştü. Premier Lig yönetimi ise City hakkında henüz sonuçlanmamış olan Finansal Fair Play (FFP) ihlalleri iddiası ile soruşturması başlatmıştı. UEFA da tıpkı Premier Lig gibi İngiliz kulübüne soruşturma açmış ve Manchester City’yi iki yıl boyunca Avrupa müsabakalarından men etmişti. Ancak Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), UEFA’nın aldığı bu kararı, “iddia edilen ihlallerin çoğu kanıtlanmadı veya zaman aşımına uğradı” gerekçesiyle bozmuştu. 

Manchester City soruşturmasına yönelik ayrıntılar

Roberto Mancini

Der Spiegel, şimdi ise CAS tarafından üstü örtülen skandalın perde arkasını takipçileri ile buluşturdu. Gazete tarafından yayınlanan yeni raporlar, Football Leaks tarafından 2018’de elde edildiği söylenen belgelere dayanıyor. Yayınlanan belgelerde, Manchester City Yönetim Kurulu Üyesi ve “kardeş” kulüp olarak görülen Melbourne City FC’nin başkan yardımcısı Simon Pearce ile Abu Dabi’de yer alan bir devlet kurumunun finans direktörü Omar Awad arasındaki bir dizi e-posta mesajları ortaya konuluyor.

2013 yılındaki bir e-postada, Pearce’in, Awad tarafından City’ye, Abu Dabi Yatırım ve Geliştirme Grubu’na (ADUG) ait banka hesabından 31,7 milyon sterlinlik bir ödeme yapmasını istediği görülüyor. Bu banka hesabının Şeyh Mansour’a ait olduğu iddia ediliyor. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri, bu banka hesabının devlet ile bir alakası olmadığını belirtti. Öte yandan 7 Aralık 2012 tarihinde, City’nin o zamanki finans başkanı Andrew Widdowson’ın Simon Pearce’a “Abu Dabi ortakları aracılığıyla ödenmesi gereken meblağların kolaylaştırılmasında yardım” isteneceğine dair bir e-posta attığı görülüyor.

Widdowson, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri merkezli iki sponsor Etihad ve Etisalat aracılığıyla kulübe getirilecek para miktarlarını da belirliyor. Andrew Widdowson, Pearce’e yazdığı e-postada, “Onların doğru kanallardan geldiklerinden ve ayrı finansman kaynakları olarak alınmadıklarından emin olmak istiyorum” ifadelerini kullanıyor.

Der Spiegel, Premier Lig’in Manchester City’ye açtığı soruşturmanın detaylarını da öğrendiğini iddia ediyor. Bu detaylarda şu üç ana bilgi ön plana çıkıyor:

– Reşit olmayan oyunculara, kuralları ihlal ederek parasal ödemeler yoluyla Manchester City ile sözleşme imzalamaları için baskı yapıldı

– Abu Dabi’deki kulüp sponsorlarının, kulübe yaptıkları ödemelerin yalnızca bir kısmı kendileri tarafından sağlandı; paranınn çoğunluğu Şeyh Mansour’un kendisinden geldi

– Eski teknik direktör Roberto Mancini, tazminatının önemli bir bölümünü hayali bir danışmanlık sözleşmesi yoluyla gizlice aldı

Manchester City’nin reşit olmayan oyunculara sözleşme imzalamaları için baskı yaptığı iddiasında, Brahim Diaz ismi ön plana çıkıyor. İddiaya göre, Abu Dabi Yatırım ve Geliştirme Grubu (ADUG), o dönem 14 yaşında olan Diaz’ın genç takımına İspanyollar aracılığıyla dolaylı olarak 360 bin euro tazminat ödedi. 

Roberto Mancini’nin ise Manchester City’yi çalıştırdığı dönemde hem City’den maaş hem de Şeyh Mansour’un sahibi olduğu bir firmadan “danışmanlık” ücreti aldığı iddia ediliyor. Mancini’nin aldığı bu ek ücretin finansal fair play kurallarını aşmak için tasarlandığı düşünülüyor. Öte yandan İtalyan teknik direktörün adı, Pandora Belgeleri’nde de geçmişti. Bu belgelere göre, 2009 ile 2013 yılları arasında İngiliz kulübünü çalıştıran Roberto Mancini, bu dönemde Britanya Virjin Adaları merkezli bir şirket aracılığı ile uçak aldı. Şirket, 2012 yılında ise kapandı. 

Manchester City, Der Spiegel‘in son iddiaları hakkında şimdiye dek herhangi bir yorum yapmadı. 

Kaynak: Der Spiegel

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.